Vestec (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Vestec (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Vestec leží ve Středočeském kraji při Vídeňské silnici vedoucí ve stopě historické komunikace, která spojovala Prahu s Vídní. Katastr obce přímo navazuje na jižní část katastrálního území hlavního města Prahy v jihovýchodním příměstském regionu. Severní část katastru sousedí s Městskou částí Praha Šeberov, východně i jižně  se dotýká katastru obce Jesenice, na západě obce Hodkovice a katastru Praha - Libuš.
Okolní krajina je rovinatá s mírným severním sklonem, po staletí intenzivně zemědělsky obdělávaná. Také dispoziční uspořádání původní zástavby vypovídá typologicky o zemědělském způsobu obživy - statky byly štítem orientovány do dlouhé, ulicově uspořádané rozšiřující se návsi a úzké pozemky směřovaly kolmo k ní daleko do krajiny. Dnes je náves plná vzrostlé zeleně.
Díky své poloze patří Vestec mezi atraktivní příměstské lokality v sousedství  Prahy. Na původní venkovskou zástavbu navázaly od devadesátých let nové obytné lokality. Podél komunikace Vídeňské došlo k rozvoji komerční výstavby.
Původní katastr obce zasahoval až  ke kostelu v sousední obci Hrnčíře. Nyní je část tohoto území připojena ke katastru Prahy 11 a část ke katastru obce Jesenice. V lokalitě u Hrnčíř, která zůstala v katastru obce Vestec, se v současné době nachází cca 20 rodinných domů a menší území určené pro rozvoj obytné výstavby.
Hlavním zdrojem pracovních příležitostí pro obyvatele obce je Praha. Pověřeným obecním úřadem je Jesenice, která také poskytuje většinu občanské vybavenosti.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz