Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vestec (obec) [8841]



Obec Vestec leží ve Středočeském kraji při Vídeňské silnici vedoucí ve stopě historické komunikace, která spojovala Prahu s Vídní. Katastr obce přímo navazuje na jižní část katastrálního území hlavního města Prahy v jihovýchodním příměstském regionu. Severní část katastru sousedí s Městskou částí Praha Šeberov, východně i jižně  se dotýká katastru obce Jesenice, na západě obce Hodkovice a katastru Praha - Libuš.
Okolní krajina je rovinatá s mírným severním sklonem, po staletí intenzivně zemědělsky obdělávaná. Také dispoziční uspořádání původní zástavby vypovídá typologicky o zemědělském způsobu obživy - statky byly štítem orientovány do dlouhé, ulicově uspořádané rozšiřující se návsi a úzké pozemky směřovaly kolmo k ní daleko do krajiny. Dnes je náves plná vzrostlé zeleně.
Díky své poloze patří Vestec mezi atraktivní příměstské lokality v sousedství  Prahy. Na původní venkovskou zástavbu navázaly od devadesátých let nové obytné lokality. Podél komunikace Vídeňské došlo k rozvoji komerční výstavby.
Původní katastr obce zasahoval až  ke kostelu v sousední obci Hrnčíře. Nyní je část tohoto území připojena ke katastru Prahy 11 a část ke katastru obce Jesenice. V lokalitě u Hrnčíř, která zůstala v katastru obce Vestec, se v současné době nachází cca 20 rodinných domů a menší území určené pro rozvoj obytné výstavby.
Hlavním zdrojem pracovních příležitostí pro obyvatele obce je Praha. Pověřeným obecním úřadem je Jesenice, která také poskytuje většinu občanské vybavenosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vestec (obec) Náchod
obec, osada Starý Vestec (obec) Nymburk
obec, osada Vestec (obec) Nymburk
obec, osada Nový Vestec (obec) Praha-východ
obec, osada Vestec (obec) Praha-západ
obec, osada Vestec (osada) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)