Sviny (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Sviny (obec) vzdálenost: 0 km

 Obec Sviny se nachází 5 km západním směrem od Veselí nad Lužnicí na silnici II. třídy do Týna nad Vltavou. Z obce jsou odbočky silnic do Borkovic a Horusic. Autobusové spojení je zavedeno do Veselí nad Lužnicí a Soběslavi. Nejbližší železniční stanice 3 km Horusice je na trati z Tábora (Prahy)do Českých Budějovic. Železniční křižovatka ve Veselí nad Lužnicí je vzdálená 7 km. Obcí prochází cyklostezka č. 1132.Obec náležela v roce 1362 Rožmberkům. Tohoto roku ji věnoval Petr z Rožmberka klášteru v Krumlově 20 lánu. Roku 1556 měla ves 2 krčmy, robotu 330 dnů a 160 džberů ovsa. Za třicetileté války byla ves vypálena. Z původních osedlých obyvatel zůstalo něco málo lidí.
V 19. století byla vystavěna kaple (pravděpodobně r. 1834) s malou věžičkou. Kaple byla rozšířena přístavbou a věží v roce 1896. Téhož roku byla poslední neděli v říjnu vysvěcena společně se dvěma zvony umístěnými ve věži. Menší nesl jméno Vojtěch, větší dostal jméno Marie. Větší zvon byl sňat 10. ledna 1918 a zvon Vojtěch byl sňat za 2. světové války. Oba zvony byly použity pro válečné účely. Nynější zvon byl zavěšen na věž v roce 1946.
Půl kilometru za obcí je morový hřbitov s kapličkou a křížem. Byl zřízen roku 1689 za morové epidemie. V obci zůstalo zachováno jen několik průčelí ve slohu jihočeského baroka.
K obci náleží osada Kundratice, s kaplí sv. Jana Nepomuského a několika blatskými štíty. Tradice se tu drží při velikonočním koledování a masopustním průvodem obcí s návštěvou všech domů. Od roku 1995 je obec zapojena do Blatských slavností, které se konají vždy v červnu.
Po rozpuštění Jednotného zemědělského družstva začalo půdu obdělávat několik faremních hospodářství. V této rovinaté krajině s dobrou úrodností se pěstuje pšenice, řepka a plodiny s vyššími nároky na jejich pěstování. Bývalé budovy družstva, které sloužily pro chov dojnic, jsou nyní využívány pro výkrm jatečných kuřat.
Obec je v současné době připojena na jihočeskou plynovodní síť a je začleněna do mikroregionu Veselsko.
 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz