Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sviny (obec) [6642]



 Obec Sviny se nachází 5 km západním směrem od Veselí nad Lužnicí na silnici II. třídy do Týna nad Vltavou. Z obce jsou odbočky silnic do Borkovic a Horusic. Autobusové spojení je zavedeno do Veselí nad Lužnicí a Soběslavi. Nejbližší železniční stanice 3 km Horusice je na trati z Tábora (Prahy)do Českých Budějovic. Železniční křižovatka ve Veselí nad Lužnicí je vzdálená 7 km. Obcí prochází cyklostezka č. 1132.Obec náležela v roce 1362 Rožmberkům. Tohoto roku ji věnoval Petr z Rožmberka klášteru v Krumlově 20 lánu. Roku 1556 měla ves 2 krčmy, robotu 330 dnů a 160 džberů ovsa. Za třicetileté války byla ves vypálena. Z původních osedlých obyvatel zůstalo něco málo lidí.
V 19. století byla vystavěna kaple (pravděpodobně r. 1834) s malou věžičkou. Kaple byla rozšířena přístavbou a věží v roce 1896. Téhož roku byla poslední neděli v říjnu vysvěcena společně se dvěma zvony umístěnými ve věži. Menší nesl jméno Vojtěch, větší dostal jméno Marie. Větší zvon byl sňat 10. ledna 1918 a zvon Vojtěch byl sňat za 2. světové války. Oba zvony byly použity pro válečné účely. Nynější zvon byl zavěšen na věž v roce 1946.
Půl kilometru za obcí je morový hřbitov s kapličkou a křížem. Byl zřízen roku 1689 za morové epidemie. V obci zůstalo zachováno jen několik průčelí ve slohu jihočeského baroka.
K obci náleží osada Kundratice, s kaplí sv. Jana Nepomuského a několika blatskými štíty. Tradice se tu drží při velikonočním koledování a masopustním průvodem obcí s návštěvou všech domů. Od roku 1995 je obec zapojena do Blatských slavností, které se konají vždy v červnu.
Po rozpuštění Jednotného zemědělského družstva začalo půdu obdělávat několik faremních hospodářství. V této rovinaté krajině s dobrou úrodností se pěstuje pšenice, řepka a plodiny s vyššími nároky na jejich pěstování. Bývalé budovy družstva, které sloužily pro chov dojnic, jsou nyní využívány pro výkrm jatečných kuřat.
Obec je v současné době připojena na jihočeskou plynovodní síť a je začleněna do mikroregionu Veselsko.
 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Trhové Sviny (město) České Budějovice
obec, osada Sviny (obec) Tábor
obec, osada Sviny (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)