Dalešice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Dalešice (obec) vzdálenost: 0 km

Podle legendy vesnici založil jeden ze tří uhlířských bratrů Daleš. Jména jeho  bratrů Aleše a Mareše nesou obce Alšovice a Maršovice. Skutečná,  historicky doložená zmínka o Dalešicích  pochází  ze záznamů o prodeji rozsáhlého panství maloskalského v roce 1538.

Do roku 1848 spadaly  Dalešice pod panství Český Dub. Větší část náležela k panství Svijany hraběte Maxmiliána Valdštejna  a od roku 1824  knížat rodu Rohanů. Podle kronik byly do roku 1888 součástí obce osady Klíčnov a Kopanina. Dolení Maršovice náležely k obci do roku 1903. Čížkovice patřily k Dalešicím  do roku 1992 .

V lednu 1960 spadly obě vsi pod Maršovice. V roce 1991 uspořádali referendum, ve kterém lidé rozhodli o odloučení Dalešic a vzniku samostatné obce. Čížkovičtí hlasováním setrvali v Maršovicích.

Dalešice se mohou pochlubit několika zajímavostmi. Jednou  z nich je kaple Svatého Kříže z roku 1726 stojící na kopci nad vesnicí.  Jako upomínku na tak zvanou Německou cestu, která je dílem na svoji dobu pokrokového muže Františka Zachariase Römishe, mají v obci jeden z původních  žulových vodících sloupků. Rozložitá  lípa pod Dalešickým vrchem byla dokonce v roce 2007 vyhlášena jako Strom Jablonecka. V roce 2009 byl obnoven pomník padlých za První světové války, který je umístěn vedle budovy Obecního úřadu.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 3.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz