Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dalešice (obec) [5287]



Podle legendy vesnici založil jeden ze tří uhlířských bratrů Daleš. Jména jeho  bratrů Aleše a Mareše nesou obce Alšovice a Maršovice. Skutečná,  historicky doložená zmínka o Dalešicích  pochází  ze záznamů o prodeji rozsáhlého panství maloskalského v roce 1538.

Do roku 1848 spadaly  Dalešice pod panství Český Dub. Větší část náležela k panství Svijany hraběte Maxmiliána Valdštejna  a od roku 1824  knížat rodu Rohanů. Podle kronik byly do roku 1888 součástí obce osady Klíčnov a Kopanina. Dolení Maršovice náležely k obci do roku 1903. Čížkovice patřily k Dalešicím  do roku 1992 .

V lednu 1960 spadly obě vsi pod Maršovice. V roce 1991 uspořádali referendum, ve kterém lidé rozhodli o odloučení Dalešic a vzniku samostatné obce. Čížkovičtí hlasováním setrvali v Maršovicích.

Dalešice se mohou pochlubit několika zajímavostmi. Jednou  z nich je kaple Svatého Kříže z roku 1726 stojící na kopci nad vesnicí.  Jako upomínku na tak zvanou Německou cestu, která je dílem na svoji dobu pokrokového muže Františka Zachariase Römishe, mají v obci jeden z původních  žulových vodících sloupků. Rozložitá  lípa pod Dalešickým vrchem byla dokonce v roce 2007 vyhlášena jako Strom Jablonecka. V roce 2009 byl obnoven pomník padlých za První světové války, který je umístěn vedle budovy Obecního úřadu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dalešice (obec) Jablonec nad Nisou
obec, osada Dalešice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)