Nezdice (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Nezdice (obec) vzdlenost: 0 km

Jak dokládají etné archeologické nálezy, bylo zdejší okolí osídleno ji v dobách stední doby bronzové. Samotná  obec byla  podle  povsti zaloena  jistým  Nezdou  ji v 10. století, po svém zakladateli pak mla pvodní osada získat  své jméno. Ji v poátcích vsi stávala v  severním sousedství dnešního  kostela vladycká tvrz, její pozstatky byly zetelné ješt v polovin 19. století. První doloená písemná zmínka o Nezdicích pochází z roku 1243. V polovin 13. století opat ádu sv. Benedikta v Kladrubech  Reiner obnovil starobylé probošství, do kterého patil i nezdický kostel sv. Prokopa, a obec pak zstala pod duchovní správou kladrubských benediktýn a do husitských válek. 
Ve 14. století ves patila do vlastnictví vtve starého rodu Drslavic ze Stropic a Jinína. Ve druhé polovin 14. století je jako majitel vsi uvádn ernín z Ruchomperka s chotí Maruškou. Roku 1384 se Nezdice dostaly do rukou rodu Roupovských, kdy  zdejší  majetek  zakoupil  hofmistr praského arcibiskupa Npr z Roupova. Husitské války byly pro Nezdice  velikou ranou. Husité v roce 1427 pi taení z Tachova  obléhali Roupov a Jindich z Roupova se radji  obrátil podobojí a vydal se s nimi  podruhé obléhat msto Plze. Bhem  tchto událostí však byly Nezdice zcela zpustošeny a vylidnny a tím zde také zanikla samostatná  duchovní správa.

Dalším majitelem panství se stává Jindichv syn  Hynek z Roupova. Ten ádného pímého potomka neml a proto majetek pedal svému synovci Janu II., který byl po roce 1476 královským hofmistrem a od roku 1485   vrchním zemským   písaem.  Jan  II.  své  panství  pedal   nejmladšímu  synovi Janovi III.,královskému radovi Ferdinanda I. Po Janov smrti roku 1540  získal roupovký majetek syn Volf, který se však vydal  na  zloinnou dráhu silniního lapky. Majetek nakonec pevzal do svých rukou nejmladší Janv syn Adam. Za jeho správy se Nezdice konen  zaínají znovu  osidlovat, k roku  1564 je tu zmiován  i  mlýn. Roku  1573 si   Adamovi  synové  celý  majetek rozdlili. Nezdický díl pitom dostal Jan IV. Jeho  syn  Jan  V. pak kupuje roku  1586  od svých  strýc  zbytek roupovkého panství  a  panství  se  tak   znovu  vrací  pod   správu  jednoho  majitele. 
K  roku  1592   jsou  Nezdice v  dochovaných  materiálech  znovu uvádny jako  zpustlé. Jan V. z Roupova, eený  Nezdický, se po nákladné pestavb roupovského hradu dostal do velkých finanních potíí, proto ves roku 1607 spolu s celým roupovským zboím pešla v drab do drení Jana z Klenového a z Janovic na inkovech a itín, císaského rady a eského vrchního zemského písae. Jeho ddic, syn Vilém z Klenového, byl známý odporem k šíícímu se protestantství a své poddané násiln rekatolizoval. V této dob ji v Evrop zuila ticetiletá válka, která do historie Nezdic znovu krut zasáhla a  ves byla  opt zniena a opuštna. V roce 1653 dostal Nezdice Vilémv syn Hartmann. Klenovští se zaslouili o optné osídlení  Nezdic a v Horních a Dolních Nezdicích postavili dva  panské dvory. Jeho následovník František Hartmann pak roku 1702 roupovské panství prodal bavorskému šlechtici, císaskému polnímu maršálovi hrabti von Hauben, který tehdy byl ji novým vlastníkem sousedního panství v erveném Poíí.
Od roku 1676 máme v Nezdicích první záznamy o novém osídlení. K tomuto roku zde ilo 14 obyvatel a v obci je uvádna také krma. Do roku 1700 poet obyvatel stoupl na 30, zmiován je tu i mlýn. Mlynáským  rodem ve vsi byl od roku 1735 rod Prokop. Josef Prokop nechal dokonce mezi mosty pes Úhlavu a pes mlýnský náhon postavit kapliku zasvcenou sv. Prokopu. 
Hrab Jan Jií z Haubenu spojil roupovské a sousední poíské panství v jeden celek a tím se další osud Nezdic spojil s Poíím na píštích 200 let. Po smrti hrabte  v bitv s Turky u Petrovaradína v roce 1716 pešel majetek do rukou jeho dcery Františky Augusty (*1697), provdané za hrabte Maximiliana Josepha I. Törringa z Jettenbachu. Bhem správy Törring panství zaívalo období velkého rozvoje. Roku 1723 byla v Dolních Nezdicích dokonena pestavba  dvora, v Horních Nezdicích byl zaloen ovín. Ve dvacátých letech 18. století také probhla pestavba zdejšího zchátralého gotického kostelíka do dnešní barokní podoby. V obci byly v této dob i ti rybníky. Ty zanikly nkdy pravdpodobn na poátku 19. století. K roku 1730 zde ilo na 78 obyvatel.
Za panství hrabnina syna Norberta Johanna Törringa z Jettenbachu se rozsáhlé panství kvli vysokým dluhm dostalo a do
nucené  správy. Sequestrem (nuceným správcem) se stal pan Kryštof, rytí z Milachu.V roce 1763 pak majetek  v exekuci  kupuje  Kliment František, kníe  bavorský, vévoda v Horní Falci a  falckrabí  rýnský, který  jej  pipojil  k tzv. eské  skupin  saských panství. Po jeho smrti panství  pechází na Karla, falckrabte z Zweibrückenu a po nm se roku 1795 dostává do vlastnictví bavorského kurfita Maxmiliána Josefa, vévody z  Zweibrückenu. Roku 1805  se nakonec  panství dostává  státní  smlouvou  do majetku  habsbursko-lotrinského  rodu na  Jeho královskou  Výsost arcivévodu Ferdinanda,  který  jej  spolu  s dalšími  majetky v roce 1815  postoupil  císai Františkovi I., od kterého pešly do rukou Leopolda II. Habsburského a od nj do majetku následníka   trnu  Ferdinanda I., korunovaného   za eského  krále Ferdinanda  V. zvaného  Dobrotivý, který  však v  boulivém roce 1848 abdikoval ve prospch Františka Josefa I..  
Ješt za správy Leopolda II. byla v Nezdicích zaloena jednotídní obecná škola. Ped rokem 1848 byla také zavezena rokle v Horních Nezdicích a podél nové cesty zaaly vznikat domky panských a lesních dlník. Roku 1862 zde byla nadací patrona Ferdinanda V. postavena nová fara a opraven, vybaven a finann zajištn byl také zdejší kostel. V této dob byl v obci mlýn s pilou a cihelnou, kovárna a hospoda. Tehdy Nezdice jako obec školní i farní zaívaly období svého nejvtšího rozkvtu, k roku 1863 ítají Dolní Nezdice 23 dom se 174 obyvateli, v Horních Nezdicích bylo 37 dom s 252 obyvateli. Vtšina zdejších obyvatel se ivila hospodaením na propachtované pd a prací na panském, ást místních mu pracovala také jako zedníci, tesai, lesní dlníci, v obci byli i ti košíkái.
 
Smutnou kapitolou v jinak úspšné dob byl pro Nezdice rok 1864, kdy zde udeila epidemie cholery, které podlehlo 7 lidí. Kraj bhem 19. století ješt postihlo ješt nkolik niivých povodní, z nich asi nejhorší byla v roce 1889 - takzvaná Jánská povode po katastrofálním pívalovém dešti v okolí Mína rozvodnila Kbelský, Píchovický a Tebýcinský potok a zanechala za sebou 50 obtí. I pesto se  rozvoj obce  nezastavil. V roce 1891  byl v Nezdicích zaloen Sbor dobrovolných  hasi. V následujícím roce byl na obecních pozemcích zaloen nový hbitov, na  kterém se dodnes pohbívá. K roku 1900 poet v Dolních Nezdicích  klesl na 106, v  Horních jich však  ilo ji 331. V roce 1902  byl v Horních Nezdicích vybudován vodovod, v téme roce byla v Borovech zízena elezniní  zastávka a v  roce 1907  také poštovní  úad. Roku 1910 byl  pes náhon  postaven  klenutý  most, v píštím  roce  byla v  Nezdicích  zaloena kampelika. Zdejší farnost mla v tehdejší dob na 800 farník, do nezdické školy docházelo celkem 154 dtí. V obci svou innost  vykonávala  Osvtová beseda,  která  se starala o  kulturní  ivot obce a mimo   jiné  také  poádala   také  oblíbená a ádaná divadelní   pedstavení.  
Poklidný  ivot  v  obci perušil píchod  první svtové války.  Z  nezdické farnosti narukovalo  celkem 110 mu, 12  mu  bojovalo  jako legionái na ruské  front. Zpátky  dom  se  jich nevrátilo  19. S postupujícími msíci neustále rostl nedostatek a drahota, ada zdejších rodin  podle  kroniky dokonce  trpla 
hladem, válená doba pinesla i rekvizici kostelních zvon - avšak jedne se podailo za pytlík mouky obd a kuivo zachránit. V  roce 1917 navíc ješt obcí  prošla epidemie španlské chipky, která si vyádala nkolik obtí a v beznu roku 1918 Dolní Nezdice postihl velký poár, pi kterém lehlo po-pelem 9 dom. Jejich obnova pak byla ve válené dob velice sloitá.  
Konec války byl v obci pivítán s velkou úlevou. V roce 1921  tu  byl  odhalen  „Památník vojín osady nezdické“  a  po  nm  také obcí zízený  „Pomník svobody“ se jmény legioná  i  padlých  voják. Ve  20. letech obec zavá období nového rozkvtu. Hodn se budovalo, pestavovalo, mizely doškové stechy a devná  stavení.  Ješt v roce  1919  byla  v obci  zaloena Dlnická tlocviná jednota. V roce 1923 zaíná vznikat nová ást Dolních Nezdic smrem na Píchovice – Podlesí i takzvaná Pajzovna. Na zdejším mlýn, pestavném v roce 1922, byla nyní provozována i elektrárna, která napájela mlýn i postupn se elektrifikující obec. V letech 1922-1924 byly v Horních Nezdicích vykopány 4 studny, které mly
konen vyešit dlouholeté problémy s pitnou vodou. Na jae roku 1925 byl vyhlášen zábor poíského velkostatku pozemkovým úadem za úelem parcelace. Ve stejném roce do Nezdic dorazil i symbol technického pokroku – první automobil. V následujícím roce se v první nezdické chalup ozval zvuk radiopijímae. V roce 1929 byly v obci vysvceny nové zvony sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého, poízené sbírkou. V této dob mly Nezdice 2 hostince a 4 obchody. Vedle  Osvtové besedy  tu ke kulturnímu ivotu pispíval  také  ochotnický spolek, muský  zpvácký  spolek a postupn tu psobily i ti  místní kapely. 
V letech 1927-1932 bylo v Nezdicích postaveno 8 nových dom a 9 hospodáských budov. V roce 1929 bylo na jiním okraji katastru obce vybudováno pt vojenských betonových pevnstek jako souást probíhající obranné linie. V roce 1938 pak byly zlikvidovány. Roku 1932 se obec dokala opravy zanedbávané silnice z Nezdic na státní silnici. V této dob kroniká uvádí, e mezi lidmi vládla „vlna spokojenosti a snášenlivosti všech oban“. Poklidnou atmosféru však narušuje hospodáská krize, která na celou zemi doléhá v polovin 30. let. Všude vládla velká nezamstnanost a všeobecná bída. Krize polevila a v roce 1937, tehdy ji byli všichni nezdití opt zamstnáni. V roce 1938 byl devný most pes Úhlavu na cest z Nezdic na státní silnici nahrazen mostem vybudovaným na elezné konstrukci. 
Na jae roku 1939 byla eskoslovenská republika obsazena nmeckou armádou a vznikl protektorát echy a Morava. Bhem druhé svtové války byli zdejší obané opt suováni nedostatkem. Byl zavedený pídlový systém, dávky potravin a dalšího zboí se pitom neustále sniovaly. Lidé museli znovu odvádt nejrznjší pedmty pro poteby armády, v roce 1942 tak byly opt rekvírovány dva nezdické zvony. Všude také vládl strach z hospodáských kontrol, ped tmi však byli místní obané zpravidla vas varováni díky tehdejšímu starostovi Tomáši Kadlecovi. V roce 1942 bylo zateno 27 místních obyvatel – „koovných komediant“. Byli transportováni do tábora Lety u Písku, kde strávili 10 msíc. Devt z nich se návratu nedoilo. Vznno bylo bhem války i nkolik dalších 
nezdických obyvatel. I pes nacistický teror však ivot v obci pokraoval a i za války se v Nezdicích stavlo. V roce 1940 tak byl pes potok za mlýnem v Dolních Nezdicích zbudován betonový  mostek, v roce 1941 probhla  výstavba  obecní  povrchové kanalizace, v píštím roce byla  opravena  stecha  fary a  kostela  a  zbudována   byla i  nová  lesní   silnice  z  kiovatky Pískovec smrem na Jíno.  
V nedli 6. kvtna  roku 1945  pinesli amerití vojáci 38. przkumné eskadrony  2. pší ("indiánské") divize  V. sboru 3. armády generála George S. Pattona oekávanou svobodu . V obci propukly  bujaré  oslavy a 13. kvtna se konala slavná mše s nevídanou úastí. Dne 22. kvtna  bylo v  Nezdicích  ubytováno 11  amerických voják, kteí hlídkovali  v  okolí. Po odsunu  Nmc  odchází  do  pohranií ti zdejší rodiny.

V obci se po válce znovu probouzí politický a spoleenský ivot, aktivní je tu opt osvtová beseda, hasiský sbor, ústední rada odbor,  Jednotný svaz eských zemdlc, eskoslovenský  svaz mládee,  tlovýchovná  jednota, ochotnický  spolek a obecní knihovna. V roce 1947 byla obtem nacismu  odhalena pamtní deska. V roce 1948 byla v Nezdicích zbudována kanalizace dešové vody, ve stejném roce tu byl  také oteven obecní  biograf a obec byla pipojena na telefonní sí. V roce 1950 byla opravena hasiská zbrojnice a hasim byla zakoupena nová motorová stíkaka.   
V roce 1957 byla obec sjednocena z Horních a Dolních Nezdic na Nezdice. Ve stejném roce tu bylo zaloeno Jednotné zemdlské drustvo a probhla generální oprava školy. V roce 1958 byl v  obci  zaveden  rozhlas a  JZD postavilo kravín. K roku 1960   mly  Nezdice 91  popisných  ísel a ilo tu 388 obyvatel.  V tomto roce došlo  ke  slouení  JZD  i  MNV obcí  Borovy,  Nezdice a Veskovice, matriní obvod byl ve Švihov, okresem byly Nezdice klatovské a farností švihovské. Tím obec ztratila samosprávnou samostatnost. V roce 1960 se do Nezdic také z jáchymovských dol vracejí amnestovaní politití vzni. V roce 1964  byl zaloen  pozdji  proslulý  oddíl eské házené pi TJ Nezdice. V následujícím  roce obané v „akci Z“ adaptují vlastními silami stavení .p. 11 na samoobsluhu.  
V roce 1971 byla postavena úpravna vody pro obecní vodovod. V roce 1975 byla uzavena nezdická škola a pro zajištní dopravy zdejších dtí do školy ve Švihov byla zízena školní autobusová linka. Ve stejném roce také probhlo slouení JZD Borovy (vetn Nezdic) a JZD ervené Poíí v jeden celek JZD „Nové Klatovsko“. V roce 1976 byly dokoneny práce na 
obecním  vodovodu. K roku  1980  v  Nezdicích  ilo  na  243 obyvatel.  V  roce  1990 došlo k  optovnému  osamostatnní Nezdic jako obce a v listopadu tého roku se konaly první volby do nového obecního zastupitelstva. V letech 1991 a 1992 byl v obci opraven kostel  a  školní budova. Pi posledním oficiálním sítání  lidu,  dom a  byt  v Nezdicích  ilo  209 oban  v  71 domech, dalších 12 objekt bylo vedeno jako rekreaních.

Pouitá literatura:  Ludk Bouchner, Nezdice  1243 - 2005. Vydáno Obecním úadem Nezdice 2005. K dostání tamté, v CD verze


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz