Chlum (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Chlum (obec) vzdlenost: 0 km

Obec Chlum se nachází 15 km jihozápadn od Plzn. První písemná zpráva o existenci obce se datuje rokem 1379, údajn existovala ji kolem roku 1100 ve spojení s tvrzí Vltejn. Název obce pochází od pvodního názvu pro zalesnný vrch s nadmoskou výškou 545m poblí obce a nese název Pahorek. V roce 1789 mla obec 34 popisných ísel, k 31.12.2007 je jich 82. Tsn po 2. sv. válce zde ilo 378 osob. Nyní zde trvale ije 212 obyvatel, cca 30 pijídí pedevším na víkendové pobyty a 3 obyvatelé zde ijí, ale nejsou hlášeni k trvalému pobytu

Dominantou obce je barokní kruhová náves s kaplikou a elezným kíem, evidovaným Státní památkovou péí. Vedle se nachází pomník padlých z 1. a 2. sv. války. Ve stedu obce se té rozprostírá jeden z obecních rybník, dále je zde prodejna smíšeného zboí Západoeské konzumní drustvo (ZKD) a 2 hasiské zbrojnice. Pro rekreaní vyití obyvatel slouí víceúelová vodní nádr, zrekonstruovaná v roce 1992, v jejím sousedství je sportovní hišt. V obci je Obecní hospoda, Dm s peovatelskou slubou, v nm v souasné dob ije 10 senior, a dále obec obhospodauje obecní pozemky a obecní les. Aktivní sbor dobrovolných hasi, zaloený v roce 1904, k 31.12.2007 má 34 len, z toho 15 en. Sportovní innost v obci zajišuje Tlovýchovná jednota oddílem kopané, jeho lenská základna ítá cca 20 hrá.

Po roce 1989 se v obci rozšíilo soukromé podnikání, v souasnosti zastoupené truhláskou dílnou, autoklempístvím, autoopravnou, autodopravou, elezástvím a slubami v pohostinství. V obci byla dokonená technická infrastruktura – vodovod, kanalizace, telefon a plyn. Vzhledem k tmto skutenostem se v obci zvýšil zájem o stavební parcely, který znamená píliv obyvatel i financí a další rozvoj obce. Aktuáln se v obci realizuje píprava 14 nových stavebních parcel. ilý stavební ruch na parcelách dává na vdomí, e Chlum se zaíná omlazovat. V uplynulých 4 letech bylo zkolaudováno 7 nov postavených dom. ada díve chátrajících neobydlených domk prochází opravami a rekonstrukcemi.

Od roku 1929 existuje v obci vlastní škola, která byla v roce 1981 pebudována na mateskou školku, navštvovanou i dtmi z okolních obcí. Objekt Mateské školy je pln plynofikován. Školku navštvuje v souasné dob cca 24 dtí domácích i z okolních obcí a jsou zde zamstnány 4 pracovnice. Školní zahrada byla za finanního pispní okolních obcí na podzim 2007 doplnna novými prolézakami. Dm s peovatelskou slubou, který byl vybudován v roce 1976 jako první na okrese Plze-jih, je pln obsazen. Postupn probíhá jeho rekonstrukce. Po plynofikaci, byla s pispním Krajského úadu Plzeského kraje vybudována nová elektrorozvodna. Následovat bude ješt výmna oken za plastová a zateplení fasády. V budov je té sídlo Obecní úadu a ti další, samostatné, malometrání byty. Celkové náklady nesla obec, ásten s pispním Okresního a Krajského úadu. Na malometrání byty si pispli té nájemníci.

Obecní hospoda je centrem dní v obci. V posledních letech objekt získal nová plastová okna a mdné okapy. Kuchyn i lokál jsou plynofikovány. Po rekonstrukci jsou pánské i dámské toalety. K dispozici návštvníkm jsou nap. elektronické šipky, kuleník a televizor. Sál krom kulturního vyití pi spoleenských zábavách umouje sportovní aktivity jako softtenis. Jevišt je asto vyuíváno jako oddlený salónek pro schzovní a spolkovou innost. V teplých letních dnech se návštvníci mohou oberstvovat pod pknou novou venkovní pergolou s dvemi ve stylu kovbojských saloon a kapacitou 50 míst, stylovým osvtlením a udírnou. Na svépomocném vybudování se nejvíce pracovn podíleli p. íha, a Vašta, obecní lesy dodali materiál. Monosti posezení pod pergolou hosté hojn vyuívají. Sportovní areál na pozemcích patících obci, tvoený travnatým fotbalovým hištm s dvma tribunami, víceúelovou nádrí – koupalištm a betonovým stolem na stolní tenis bude doplnn o další sportovní víceúelové hišt, na kterém si bude mono zahrát volejbal, nohejbal, tenis a basketbal. Snad bude vybudován té ruský kuelník. Od silnice dlí všechna sportovišt smrkový ivý plot.

Zdroj informací: http://www.obec-chlum.cz/historie


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz