Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chlum (obec) [3633]



Obec Chlum se nachází 15 km jihozápadně od Plzně. První písemná zpráva o existenci obce se datuje rokem 1379, údajně existovala již kolem roku 1100 ve spojení s tvrzí Vlčtejn. Název obce pochází od původního názvu pro zalesněný vrch s nadmořskou výškou 545m poblíž obce a nese název Pahorek. V roce 1789 měla obec 34 popisných čísel, k 31.12.2007 je jich 82. Těsně po 2. sv. válce zde žilo 378 osob. Nyní zde trvale žije 212 obyvatel, cca 30 přijíždí především na víkendové pobyty a 3 obyvatelé zde žijí, ale nejsou hlášeni k trvalému pobytu

Dominantou obce je barokní kruhová náves s kapličkou a železným křížem, evidovaným Státní památkovou péčí. Vedle se nachází pomník padlých z 1. a 2. sv. války. Ve středu obce se též rozprostírá jeden z obecních rybníků, dále je zde prodejna smíšeného zboží Západočeské konzumní družstvo (ZKD) a 2 hasičské zbrojnice. Pro rekreační vyžití obyvatel slouží víceúčelová vodní nádrž, zrekonstruovaná v roce 1992, v jejímž sousedství je sportovní hřiště. V obci je Obecní hospoda, Dům s pečovatelskou službou, v němž v současné době žije 10 seniorů, a dále obec obhospodařuje obecní pozemky a obecní les. Aktivní sbor dobrovolných hasičů, založený v roce 1904, k 31.12.2007 má 34 členů, z toho 15 žen. Sportovní činnost v obci zajišťuje Tělovýchovná jednota oddílem kopané, jehož členská základna čítá cca 20 hráčů.

Po roce 1989 se v obci rozšířilo soukromé podnikání, v současnosti zastoupené truhlářskou dílnou, autoklempířstvím, autoopravnou, autodopravou, železářstvím a službami v pohostinství. V obci byla dokončená technická infrastruktura – vodovod, kanalizace, telefon a plyn. Vzhledem k těmto skutečnostem se v obci zvýšil zájem o stavební parcely, který znamená příliv obyvatel i financí a další rozvoj obce. Aktuálně se v obci realizuje příprava 14 nových stavebních parcel. Čilý stavební ruch na parcelách dává na vědomí, že Chlum se začíná omlazovat. V uplynulých 4 letech bylo zkolaudováno 7 nově postavených domů. Řada dříve chátrajících neobydlených domků prochází opravami a rekonstrukcemi.

Od roku 1929 existuje v obci vlastní škola, která byla v roce 1981 přebudována na mateřskou školku, navštěvovanou i dětmi z okolních obcí. Objekt Mateřské školy je plně plynofikován. Školku navštěvuje v současné době cca 24 dětí domácích i z okolních obcí a jsou zde zaměstnány 4 pracovnice. Školní zahrada byla za finančního přispění okolních obcí na podzim 2007 doplněna novými prolézačkami. Dům s pečovatelskou službou, který byl vybudován v roce 1976 jako první na okrese Plzeň-jih, je plně obsazen. Postupně probíhá jeho rekonstrukce. Po plynofikaci, byla s přispěním Krajského úřadu Plzeňského kraje vybudována nová elektrorozvodna. Následovat bude ještě výměna oken za plastová a zateplení fasády. V budově je též sídlo Obecní úřadu a tři další, samostatné, malometrážní byty. Celkové náklady nesla obec, částečně s přispěním Okresního a Krajského úřadu. Na malometrážní byty si přispěli též nájemníci.

Obecní hospoda je centrem dění v obci. V posledních letech objekt získal nová plastová okna a měděné okapy. Kuchyně i lokál jsou plynofikovány. Po rekonstrukci jsou pánské i dámské toalety. K dispozici návštěvníkům jsou např. elektronické šipky, kulečník a televizor. Sál kromě kulturního vyžití při společenských zábavách umožňuje sportovní aktivity jako softtenis. Jeviště je často využíváno jako oddělený salónek pro schůzovní a spolkovou činnost. V teplých letních dnech se návštěvníci mohou občerstvovat pod pěknou novou venkovní pergolou s dveřmi ve stylu kovbojských saloonů a kapacitou 50 míst, stylovým osvětlením a udírnou. Na svépomocném vybudování se nejvíce pracovně podíleli p. Říha, a Vašta, obecní lesy dodali materiál. Možnosti posezení pod pergolou hosté hojně využívají. Sportovní areál na pozemcích patřících obci, tvořený travnatým fotbalovým hřištěm s dvěma tribunami, víceúčelovou nádrží – koupalištěm a betonovým stolem na stolní tenis bude doplněn o další sportovní víceúčelové hřiště, na kterém si bude možno zahrát volejbal, nohejbal, tenis a basketbal. Snad bude vybudován též ruský kuželník. Od silnice dělí všechna sportoviště smrkový živý plot.

Zdroj informací: http://www.obec-chlum.cz/historie


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chlum (obec) Plzeň-jih
obec, osada Chlum (obec) Rokycany
obec, osada Chlum (obec) Benešov
obec, osada Chlum (obec) Česká Lípa
obec, osada Chlum u Třeboně (obec) Jindřichův Hradec
obec, osada Chlum (obec) Strakonice
obec, osada Chlum (obec) Třebíč
obec, osada Chlum Svaté Maří (obec) Sokolov
obec, osada Chlum (osada) Kutná Hora
obec, osada Chlum (osada) Hradec Králové
obec, osada Chlum (osada) Karlovy Vary
obec, osada Chlum (osada) Příbram
obec, osada Chlum (část obce) Český Krumlov
obec, osada Chlum (část obce) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)