Heřmanice (osada)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Heřmanice (osada) vzdálenost: 0 km

Heřmanice (něm. Herrnsdorf) jsou co do počtu obyvatel nejmenší králickou vesnicí. Leží 5 km na sever od Králík a 3 km od Prostřední Lipky. Zástavba je soustředěna po obou březích Heřmanického potoka, který se nejprve v horní části obce vine hlubokým zalesněným údolím, a dále ve směru jihozápadním přechází do otevřených luk a polí.

Dopravní páteří obce je silnice č. III/31223 z Prostřední Lipky, která je na horním konci obce propojena asfaltovou polní komunikací s Horní Lipkou. V obci je jedna autobusová zastávka, nejbližší vlaková zastávka je v Prostřední Lipce.

Největším podnikem je zemědělská společnost Oleška pana Jiřího Bartoníčka, v jehož vlastnictví je také zdejší kravín. K významnějším místním soukromým zemědělcům patří Josef Mikuláš a Miroslav Švec. Je zde mnoho soukromých rekreačních objektů, z nichž nejvýznamnější ubytovací zařízení v budově bývalé školy vlastní Josef Kopecký. V obci není škola ani žádná prodejna.

Heřmanice byly založeny, tak jako okolní vsi, v 16. století. Jejich dominantou je filiální kostel Nejsvětější Trojice, který byl dokončen a slavnostně vysvěcen 22. 10. 1899. Budova bývalého hostince z r. 1864 slouží dlouhá léta jako klubovna místního sboru dobrovolných hasičů, jediné společenské organizace, která v obci pracuje. Další významnější památkou je památník padlým z 1. světové války, přetvořený novými osídlenci na upomínku na dny zrady a 2. sv. válku.Vedle něj stojí pískovcový kříž z r. 1764. Centrum obce dotváří požární cvičiště s hřištěm. Hřbitov pod lesem je dnes již zrušený. Někdejší slávu pohraniční vesnice na tzv. Tanndorfské stezce připomíná už jen bývalá Luxova hospoda z r. 1932, zvaná "U pašeráka". Z téhož roku je i bývalá školní budova. Svou samosprávu obec ztratila v roce 1964, kdy byla připojena ke střediskové obci Prostřední Lipka a spolu s ní v r. 1985 ke Králíkám.

Přestože leží Heřmanice na státní hranici, nemají vlastní hraniční přechod. Ten nejbližší silniční je v Dolní Lipce a přechod na turistické stezce pod Klepým Horní Morava - Jodłów, jehož užívání je upraveno zvláštními předpisy.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz