Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Heřmanice (osada) [2671]



Heřmanice (něm. Herrnsdorf) jsou co do počtu obyvatel nejmenší králickou vesnicí. Leží 5 km na sever od Králík a 3 km od Prostřední Lipky. Zástavba je soustředěna po obou březích Heřmanického potoka, který se nejprve v horní části obce vine hlubokým zalesněným údolím, a dále ve směru jihozápadním přechází do otevřených luk a polí.

Dopravní páteří obce je silnice č. III/31223 z Prostřední Lipky, která je na horním konci obce propojena asfaltovou polní komunikací s Horní Lipkou. V obci je jedna autobusová zastávka, nejbližší vlaková zastávka je v Prostřední Lipce.

Největším podnikem je zemědělská společnost Oleška pana Jiřího Bartoníčka, v jehož vlastnictví je také zdejší kravín. K významnějším místním soukromým zemědělcům patří Josef Mikuláš a Miroslav Švec. Je zde mnoho soukromých rekreačních objektů, z nichž nejvýznamnější ubytovací zařízení v budově bývalé školy vlastní Josef Kopecký. V obci není škola ani žádná prodejna.

Heřmanice byly založeny, tak jako okolní vsi, v 16. století. Jejich dominantou je filiální kostel Nejsvětější Trojice, který byl dokončen a slavnostně vysvěcen 22. 10. 1899. Budova bývalého hostince z r. 1864 slouží dlouhá léta jako klubovna místního sboru dobrovolných hasičů, jediné společenské organizace, která v obci pracuje. Další významnější památkou je památník padlým z 1. světové války, přetvořený novými osídlenci na upomínku na dny zrady a 2. sv. válku.Vedle něj stojí pískovcový kříž z r. 1764. Centrum obce dotváří požární cvičiště s hřištěm. Hřbitov pod lesem je dnes již zrušený. Někdejší slávu pohraniční vesnice na tzv. Tanndorfské stezce připomíná už jen bývalá Luxova hospoda z r. 1932, zvaná "U pašeráka". Z téhož roku je i bývalá školní budova. Svou samosprávu obec ztratila v roce 1964, kdy byla připojena ke střediskové obci Prostřední Lipka a spolu s ní v r. 1985 ke Králíkám.

Přestože leží Heřmanice na státní hranici, nemají vlastní hraniční přechod. Ten nejbližší silniční je v Dolní Lipce a přechod na turistické stezce pod Klepým Horní Morava - Jodłów, jehož užívání je upraveno zvláštními předpisy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Heřmanice v Podještědí (osada) Liberec
obec, osada Horní Heřmanice (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Horní Heřmanice (osada) Jeseník
obec, osada Heřmanice (osada) Ústí nad Orlicí
obec, osada Heřmanice (obec) Liberec
obec, osada České Heřmanice (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Svobodné Heřmanice (obec) Bruntál
obec, osada Heřmanice (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Heřmanice (obec) Náchod
obec, osada Heřmanice u Oder (obec) Nový Jičín
obec, osada Horní Heřmanice (obec) Třebíč
obec, osada Dolní Heřmanice (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)