Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Letohrad (město) [9718]


foto Letohrad (město)
    Náměstí Letohradu (foto: kolchar) ()

Letohrad vznikl v roce 1950 sloučením čtyř samostatných obcí – Kyšperka, Orlice, Kunčic a Rotneka, jejichž historie sahá hluboko do středověku. Hrad Kyšperk se poprvé objevuje ve Zbraslavské kronice v roce 1308.

Dominantu náměstí tvoří zámek a barokní kostel sv. Václava s ojedinělou štukovou výzdobou z konce 17. stol. Návštěvníky přijíždějící do Letohradu upoutá barokní kaple sv. Jana Nepomuckého na Kopečku. V 19. stol. se rozšířilo sirkařství, které je doloženo dokonce o tři roky dříve než v Sušici, Kyšperk získal přízvisko „sirkařský“. Výstavba železnice přinesla rozmach textilního průmyslu. Po 2. světové válce se město měnilo v moderní sídlo s významným elektrotechnickým průmyslem (výrobce jističů – spol. OEZ) a železničním uzlem.

Dnešní Letohrad těží zejména z bohaté historie a krásné, nezničené přírody, je východiskem pro zimní i letní turistiku v Orlických horách. Další rozvoj turistického ruchu podpoří nová cyklostezka spojující Letohrad a Ústí nad Orlicí.

Letohrad se vyznačuje bohatým kulturním a společenským životem: Kopečková pouť spojená s multižánrovým Pouťfestem, Mezinárodní hudební festival a jeho doprovodné akce – Kaskády výtvarného umění a koncerty folkových a country kapel na Kopečku, letní strašidelné prohlídky zámku a parku, Svatováclavská pouť či tradiční honění kohouta na Kunčicích jsou jen stručným výčtem zajímavých podniků. Několikaletá spolupráce s Klubem autorů literatury faktu vynesla Letohradu přívlastek „Město literatury faktu“.

Velký prostor má ve městě sport. Populární je biatlon, letohradské odchovance můžeme vidět na mistrovstvích světa a Evropy i na olympijských hrách, oblíbený je fotbal či hokejbal. Nejen zimním radovánkám je určen nový lyžařský areál na Kunčicích.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Letohrad (město) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)