Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Letohrad (město) [9718]



Letohrad vznikl v roce 1950 sloučením čtyř samostatných obcí – Kyšperka, Orlice, Kunčic a Rotneka, jejichž historie sahá hluboko do středověku. Hrad Kyšperk se poprvé objevuje ve Zbraslavské kronice v roce 1308.

Dominantu náměstí tvoří zámek a barokní kostel sv. Václava s ojedinělou štukovou výzdobou z konce 17. stol. Návštěvníky přijíždějící do Letohradu upoutá barokní kaple sv. Jana Nepomuckého na Kopečku. V 19. stol. se rozšířilo sirkařství, které je doloženo dokonce o tři roky dříve než v Sušici, Kyšperk získal přízvisko „sirkařský“. Výstavba železnice přinesla rozmach textilního průmyslu. Po 2. světové válce se město měnilo v moderní sídlo s významným elektrotechnickým průmyslem (výrobce jističů – spol. OEZ) a železničním uzlem.

Dnešní Letohrad těží zejména z bohaté historie a krásné, nezničené přírody, je východiskem pro zimní i letní turistiku v Orlických horách. Další rozvoj turistického ruchu podpoří nová cyklostezka spojující Letohrad a Ústí nad Orlicí.

Letohrad se vyznačuje bohatým kulturním a společenským životem: Kopečková pouť spojená s multižánrovým Pouťfestem, Mezinárodní hudební festival a jeho doprovodné akce – Kaskády výtvarného umění a koncerty folkových a country kapel na Kopečku, letní strašidelné prohlídky zámku a parku, Svatováclavská pouť či tradiční honění kohouta na Kunčicích jsou jen stručným výčtem zajímavých podniků. Několikaletá spolupráce s Klubem autorů literatury faktu vynesla Letohradu přívlastek „Město literatury faktu“.

Velký prostor má ve městě sport. Populární je biatlon, letohradské odchovance můžeme vidět na mistrovstvích světa a Evropy i na olympijských hrách, oblíbený je fotbal či hokejbal. Nejen zimním radovánkám je určen nový lyžařský areál na Kunčicích.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Letohrad (město) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)