Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Strachotice (obec) [9030]



Obec Strachotice vznikla v místě důležitého brodu přes řeku Dyji. První písemná zmínka o obci je z roku 1190 v zakládajících listině Louckého kláštera, kdy kníže Kunrat Ota daruje klášteru kapli sv. Jiří. Místní vladykové jsou písemně doloženi od 13. století, jak první je zmíněn Ratiboř ze Strachotic v roce 1223. Tito vladykové vlastnili tvrz, která se připomíná v pozdějším období. Původní kaple je připomínána v roce 1190 a zanikla postupem doby. Teprve v roce 1744 loucký opat Mayer nechal postavit kostel, zasvěcený sv. Jiří, který již o několik let později vyhořel (1776). Brzy však byl obnoven a vysvěcen olomouckým biskupem Maxmiliánem Hamiltonem. Má tři oltáře, varhany z roku 1802, v roce 1910 byla zvýšena věž kostela, v roce 1961 byla dána nová báň na věži. V letech 1970 – 1972 byla provedena celková oprava kostela. V Micmanicích je postavena barokní kaple Sv. Andělů, kde se sloužily bohoslužby, především v období oprav kostela sv. Jiří.

Markrabě moravský Karel povýšil v roce 1342 na městys a přidělil obci privilegia, která obci potvrdil 22. 6. 1457 král Ladislav, 16. 8. 1591 císař Rudolf II. a zároveň obnovil městečku znak.

V roce 1441 se zde odehrály boje o dyjský brod mezi Moravany a Rakušany. V 16. století připadly Strachotice opět Louckému klášteru a tvrz ztratila svůj význam a postupně zanikla. Významnou technickou památkou je mlýnský náhon na řece Dyji, který vznikl pravděpodobně v 13. století. V 16. století byl náhon protažen přes Slup až do Jaroslavic, kde napájí místní rybníky. Jedná se o jedno z nejstarších vodních děl na Moravě. Svým významem je srovnáváno se Zlatou stokou na Třeboňsku.

Díky velmi dobrým klimatickým a půdním podmínkám se obyvatelstvo, jak v minulosti tak i v současnosti zabývá zemědělstvím a také pěstování révy vinné, ovocných stromů a zeleniny Strachotice mají dlouhou vinařskou tradici, jejichž historie má podobu vývoje pěstování vinné révy na Moravě. Historicky největší plochy vinic v obci byly za panování českých králů Karla IV. a Vladislava Jagelonského.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Strachotice (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)