Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Strachotice (obec) [9030]



Obec Strachotice vznikla v místě důležitého brodu přes řeku Dyji. První písemná zmínka o obci je z roku 1190 v zakládajících listině Louckého kláštera, kdy kníže Kunrat Ota daruje klášteru kapli sv. Jiří. Místní vladykové jsou písemně doloženi od 13. století, jak první je zmíněn Ratiboř ze Strachotic v roce 1223. Tito vladykové vlastnili tvrz, která se připomíná v pozdějším období. Původní kaple je připomínána v roce 1190 a zanikla postupem doby. Teprve v roce 1744 loucký opat Mayer nechal postavit kostel, zasvěcený sv. Jiří, který již o několik let později vyhořel (1776). Brzy však byl obnoven a vysvěcen olomouckým biskupem Maxmiliánem Hamiltonem. Má tři oltáře, varhany z roku 1802, v roce 1910 byla zvýšena věž kostela, v roce 1961 byla dána nová báň na věži. V letech 1970 – 1972 byla provedena celková oprava kostela. V Micmanicích je postavena barokní kaple Sv. Andělů, kde se sloužily bohoslužby, především v období oprav kostela sv. Jiří.

Markrabě moravský Karel povýšil v roce 1342 na městys a přidělil obci privilegia, která obci potvrdil 22. 6. 1457 král Ladislav, 16. 8. 1591 císař Rudolf II. a zároveň obnovil městečku znak.

V roce 1441 se zde odehrály boje o dyjský brod mezi Moravany a Rakušany. V 16. století připadly Strachotice opět Louckému klášteru a tvrz ztratila svůj význam a postupně zanikla. Významnou technickou památkou je mlýnský náhon na řece Dyji, který vznikl pravděpodobně v 13. století. V 16. století byl náhon protažen přes Slup až do Jaroslavic, kde napájí místní rybníky. Jedná se o jedno z nejstarších vodních děl na Moravě. Svým významem je srovnáváno se Zlatou stokou na Třeboňsku.

Díky velmi dobrým klimatickým a půdním podmínkám se obyvatelstvo, jak v minulosti tak i v současnosti zabývá zemědělstvím a také pěstování révy vinné, ovocných stromů a zeleniny Strachotice mají dlouhou vinařskou tradici, jejichž historie má podobu vývoje pěstování vinné révy na Moravě. Historicky největší plochy vinic v obci byly za panování českých králů Karla IV. a Vladislava Jagelonského.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Strachotice (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)