Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dyje (obec) [8950]


foto Dyje (obec)
    Dyje (E.Koutná)

První zmínka o obci Dyje pochází již z roku 1283. Tehdy patřila pod Loucký klášter, který od hraběte z Dobronic koupil pan Milfron, po něm se obec kdysi nazývala.Místní jméno obce je německého původu: Muhlwren (tj.Dyje). V obci byl zámek, sídlo louckých proboštů.

V současné době patří Dyje ke středně velikým obcím s 391 obyvateli. V obci je zaveden vodovod a plyn. Obec působí upraveným dojmem, v posledních letech došlo k rekonstrukci místních vozovek a úpravám veřejného prostranství. Svůj významný podíl mají obyvatelé obce, kteří v rámci svých možností pečují o své domy a jejich okolí a tím vytvářejí pěkné prostředí. Zejména v jarních a letních měsících je obec plná zeleně a působí svěžím klidným dojmem.

V obci se v posledních letech budují nové domy a spousta jejich obyvatel oceňuje klid vesnického prostředí při zachování dostupnosti blízkého města Znojma, které poskytuje pracovní příležitosti a vyžití v duchu městského způsobu života.
Část obyvatel je zaměstnána v místních firmách, které postupně rozšiřují pracovní příležitosti. Budoucnost obce je též v turismu, kde se nabízí atraktivita prostředí údolí řeky Dyje a vinařské aktivity a folklór. Dostupnost obce je ideální pro cyklisty projíždějícími Znojemskou vinařskou steskou a lze očekávat jejich zastavení a odpočinek v romantických sklepních zákoutích při degustaci dobrých vín této lokality.

Vesnice Dyje je převážně zemědělská, katastrální rozloha je přibližně 460 ha.Většina obyvatel obce dojíždí za prací do Znojma a okolí. Nachází se zde několik firem a soukromých podnikatelů. V obci není mateřská, ani základní škola, děti jezdí do Základní školy v Tasovicích.

Zájmové a společenské organizace jsou tělovýchovná jednota TJ SOKOL Dyje, Svaz dobrovolných hasičů SDH Dyje a Asociace žen Dyje.

V obci je fotbalové hřiště, hospůdka Na Růžku a nedávno byl opraven místní hřbitov. Největší dominantou je kostel Sv. Jana Nepomuckého a řeka Dyje, která obcí protéká. Okolní příroda údolí Dyje láká k cykloturistice a obcí prochází vinařská cyklosteska. Na svazích  jsou vinice, které produkují kvalitní vína.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1 | dále >


Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dyje (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)