Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dyje (obec) [8950]



První zmínka o obci Dyje pochází již z roku 1283. Tehdy patřila pod Loucký klášter, který od hraběte z Dobronic koupil pan Milfron, po něm se obec kdysi nazývala.Místní jméno obce je německého původu: Muhlwren (tj.Dyje). V obci byl zámek, sídlo louckých proboštů.

V současné době patří Dyje ke středně velikým obcím s 391 obyvateli. V obci je zaveden vodovod a plyn. Obec působí upraveným dojmem, v posledních letech došlo k rekonstrukci místních vozovek a úpravám veřejného prostranství. Svůj významný podíl mají obyvatelé obce, kteří v rámci svých možností pečují o své domy a jejich okolí a tím vytvářejí pěkné prostředí. Zejména v jarních a letních měsících je obec plná zeleně a působí svěžím klidným dojmem.

V obci se v posledních letech budují nové domy a spousta jejich obyvatel oceňuje klid vesnického prostředí při zachování dostupnosti blízkého města Znojma, které poskytuje pracovní příležitosti a vyžití v duchu městského způsobu života.
Část obyvatel je zaměstnána v místních firmách, které postupně rozšiřují pracovní příležitosti. Budoucnost obce je též v turismu, kde se nabízí atraktivita prostředí údolí řeky Dyje a vinařské aktivity a folklór. Dostupnost obce je ideální pro cyklisty projíždějícími Znojemskou vinařskou steskou a lze očekávat jejich zastavení a odpočinek v romantických sklepních zákoutích při degustaci dobrých vín této lokality.

Vesnice Dyje je převážně zemědělská, katastrální rozloha je přibližně 460 ha.Většina obyvatel obce dojíždí za prací do Znojma a okolí. Nachází se zde několik firem a soukromých podnikatelů. V obci není mateřská, ani základní škola, děti jezdí do Základní školy v Tasovicích.

Zájmové a společenské organizace jsou tělovýchovná jednota TJ SOKOL Dyje, Svaz dobrovolných hasičů SDH Dyje a Asociace žen Dyje.

V obci je fotbalové hřiště, hospůdka Na Růžku a nedávno byl opraven místní hřbitov. Největší dominantou je kostel Sv. Jana Nepomuckého a řeka Dyje, která obcí protéká. Okolní příroda údolí Dyje láká k cykloturistice a obcí prochází vinařská cyklosteska. Na svazích  jsou vinice, které produkují kvalitní vína.


strana 1 | dále >

    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dyje (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)