Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Svojanov (městys) [8641]


foto Svojanov (městys)
    Pohled na obec z hradní věže (misha88)

Obec má bohatou minulost spojenou s historií hradu Svojanov. Vedla tudy jedna z nejvýznamnějších obchodních stezek, tzv. Trstenická, pro jejíž obranu byl hrad vystavěn  Přemyslem Otakarem II. Po jeho smrti na Moravském poli získal hrad sňatkem s královnou Kunhutou Záviš z Falknštejna. Ten proměnil gotickou pevnost na sídlo evropské úrovně.

Roku 1421 obléhal obec Žižka, v letech 1642 - 1645 zde byli Švédové, roku 1646 sem vpadla Selská jízda a v prosinci 1798 tudy táhla ruská vojska proti Napoleonovi. V roce 1786 byl dostavěn farní kostel sv. Petra a Pavla, který je kulturní památkou.

Dřív než Svojanov existoval Starý Svojanov, kde je významnou památkou kostel sv. Mikuláše s kněžištěm z 13. stol. a bohatou freskovou výzdobou z doby Karla IV. Nad osadou Předměstí je dobře známé poutní místo zvané Majdalenka. Nachází se zde torzo kostela s kaplí zasvěcené Marii z Magdaly, pochází ze 13. stol. a skrývá nejedno historické překvapení.

Obec se stala inspirací pro dílo J. Vrchlického, B. Březovského a pro malíře A. Živného. Je rodištěm sólisty ND v Praze Dalibora Jedličky. Obec ožívá při Svojanovském kulturním létě na hradě a hudebním festivalem Zastavení v kostele sv. Mikuláše.

V obci lze uvidět i několik pěkných, pečlivě udržovaných, roubených chalup.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Svojanov (osada) Svitavy
město, městys Svojanov (městys) Svitavy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)