Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Svojanov (městys) [8641]



Obec má bohatou minulost spojenou s historií hradu Svojanov. Vedla tudy jedna z nejvýznamnějších obchodních stezek, tzv. Trstenická, pro jejíž obranu byl hrad vystavěn  Přemyslem Otakarem II. Po jeho smrti na Moravském poli získal hrad sňatkem s královnou Kunhutou Záviš z Falknštejna. Ten proměnil gotickou pevnost na sídlo evropské úrovně.

Roku 1421 obléhal obec Žižka, v letech 1642 - 1645 zde byli Švédové, roku 1646 sem vpadla Selská jízda a v prosinci 1798 tudy táhla ruská vojska proti Napoleonovi. V roce 1786 byl dostavěn farní kostel sv. Petra a Pavla, který je kulturní památkou.

Dřív než Svojanov existoval Starý Svojanov, kde je významnou památkou kostel sv. Mikuláše s kněžištěm z 13. stol. a bohatou freskovou výzdobou z doby Karla IV. Nad osadou Předměstí je dobře známé poutní místo zvané Majdalenka. Nachází se zde torzo kostela s kaplí zasvěcené Marii z Magdaly, pochází ze 13. stol. a skrývá nejedno historické překvapení.

Obec se stala inspirací pro dílo J. Vrchlického, B. Březovského a pro malíře A. Živného. Je rodištěm sólisty ND v Praze Dalibora Jedličky. Obec ožívá při Svojanovském kulturním létě na hradě a hudebním festivalem Zastavení v kostele sv. Mikuláše.

V obci lze uvidět i několik pěkných, pečlivě udržovaných, roubených chalup.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Svojanov (osada) Svitavy
město, městys Svojanov (městys) Svitavy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)