Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sejřek (obec) [8134]


foto Sejřek (obec)
    Sejřek - parková úprava (xhlav)

Obec Sejřek leží na okraji přírodního parku „Svratecká hornatina“. Zdejší příroda láká především k pěší turistice. Nad obcí se na severní straně vypíná kopec Stráž (585 m n. m.), vyhledávané místo s téměř kruhovým výhledem.
Po stránce geologické je okolí obce zajímavé výskytem skarnových železných rud, které se těžily v 17.století v lese „Mokřa“. Při geologickém průzkumu v souvislosti s těžbou uranových rud v okolí (Olší, Drahonín) bylo objeveno u Sejřku ložisko mramoru.
Historie obce je odedávna spojena s pernštejnským panstvím. První písemná zpráva o Sejřku je uvedena v zemských deskách brněnských a je z roku 1350. V obci byla rychta, k níž příslušely osady Sejřek, Bor, Jama, Jestřebí, Husle, Klokočí a od roku 1637 i Střítež.
Traduje se, že na kopci Varta nad dvorem stávala hláska, z níž se dávala znamení ohněm do níže položeného hradu Pernštejna. Spolu se Stráží byla Varta součástí strážního systému hradu. V roce 1803 tehdejší majitelka panství Josefína Schröfflová z Mansberka darovala několika panským dělníkům asi po třech měřicích půdy k vystavění domků. Tím došlo k založení kolonie Nový Dvůr, od roku 1822 zvané podle majitelky panství Mansberk.
V obci je kaplička sv. Anny z roku 1876, vedle stojí mramorový kříž zbudovaný rodinou Šiborovou. Zde se nacházel i pomník z roku 1928, postavený na oslavu 10. výročí vzniku ČSR a 30 let trvání hasičského sboru v obci. Kaple Panny Marie v obci byla nově vystavěna a vysvěcena v roce 1998. Stojí ve středu obce poblíž místa, kde stávala původní kaplička, která byla pro zchátralý stav odstraněna.
V Sejřku se v roce 1947 narodil herec Jiří Krytinář, známý účinkováním v mnoha českých filmech a seriálech.
V roce 1999 byla v č. 13 (bývalý Šiborův statek) vybudována terapeutická farma pro léčbu drogově závislých.
Od roku 1990 je místní částí Sejřku osada Bor. V bezprostředním okolí vesnice jsou místa s půvabnými výhledy. Součástí Boru je i samota v údolí Nedvědičky (Mlejn Podborskej, později Spálený mlýn).


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Sejřek (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)