Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sejřek (obec) [8134]



Obec Sejřek leží na okraji přírodního parku „Svratecká hornatina“. Zdejší příroda láká především k pěší turistice. Nad obcí se na severní straně vypíná kopec Stráž (585 m n. m.), vyhledávané místo s téměř kruhovým výhledem.
Po stránce geologické je okolí obce zajímavé výskytem skarnových železných rud, které se těžily v 17.století v lese „Mokřa“. Při geologickém průzkumu v souvislosti s těžbou uranových rud v okolí (Olší, Drahonín) bylo objeveno u Sejřku ložisko mramoru.
Historie obce je odedávna spojena s pernštejnským panstvím. První písemná zpráva o Sejřku je uvedena v zemských deskách brněnských a je z roku 1350. V obci byla rychta, k níž příslušely osady Sejřek, Bor, Jama, Jestřebí, Husle, Klokočí a od roku 1637 i Střítež.
Traduje se, že na kopci Varta nad dvorem stávala hláska, z níž se dávala znamení ohněm do níže položeného hradu Pernštejna. Spolu se Stráží byla Varta součástí strážního systému hradu. V roce 1803 tehdejší majitelka panství Josefína Schröfflová z Mansberka darovala několika panským dělníkům asi po třech měřicích půdy k vystavění domků. Tím došlo k založení kolonie Nový Dvůr, od roku 1822 zvané podle majitelky panství Mansberk.
V obci je kaplička sv. Anny z roku 1876, vedle stojí mramorový kříž zbudovaný rodinou Šiborovou. Zde se nacházel i pomník z roku 1928, postavený na oslavu 10. výročí vzniku ČSR a 30 let trvání hasičského sboru v obci. Kaple Panny Marie v obci byla nově vystavěna a vysvěcena v roce 1998. Stojí ve středu obce poblíž místa, kde stávala původní kaplička, která byla pro zchátralý stav odstraněna.
V Sejřku se v roce 1947 narodil herec Jiří Krytinář, známý účinkováním v mnoha českých filmech a seriálech.
V roce 1999 byla v č. 13 (bývalý Šiborův statek) vybudována terapeutická farma pro léčbu drogově závislých.
Od roku 1990 je místní částí Sejřku osada Bor. V bezprostředním okolí vesnice jsou místa s půvabnými výhledy. Součástí Boru je i samota v údolí Nedvědičky (Mlejn Podborskej, později Spálený mlýn).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Sejřek (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)