Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nový Jimramov (obec) [8091]


foto Nový Jimramov (obec)
    Letecký pohled (Jiří Tobiáš) ()

Obec Nový Jimramov je roztroušena na širokém území v údolí řeky Fryšávky a na přilehlých, zejména jižních stráních. Nachází se 18 km severovýchodně od Nového Města na Moravě. Obec vznikla v průběhu 17. a 18. století tzv. pozdní horskou kolonizací na území bývalého jimramovského panství. Tvoří ji dvě původně samostatné vsi: Hutě (nyní Na Huti) a Široké Pole.V roce 1850 došlo ke sjednocení Hutí (Nového Jimramova) a Širokého Pole. Od té doby tvoří tyto dvě místní části obec Nový Jimramov.

Osada Hutě dostala název po sklářské huti, kterou v údolí říčky Fryšávky zřídila jimramovská vrchnost někdy okolo poloviny 17. století. První nepřímá zpráva o huti je z roku 1651, kdy při prodeji polí je zmiňována cesta okolo huti v těchto místech. V roce 1657 postavila vrchnost při huti sedmi hutním dělníkům domky. V roce 1674 se již objevuje také název Nový Jimramov.

Ves Široké Pole vznikla v první polovině 18. století na stráních jižně od Hutí. V roce 1750 zde bylo již 8 osadníků, kteří získávali pozemky dalším mýcením lesa. Jméno dostala osada podle názvu místní trati (doslovným překladem Breitfeld).

Ves Paseky vznikla v první polovině 18. století na vykácené lesní půdě západně od Hutí. Paseky se skládaly ze dvou částí: Dolních Pasek a Horních Pasek, lidově nazývaných Rabuňka.

Okolo roku 1750 dostala ves vlastní pečeť, ve znaku má poprsí sv. Petra. Nový Jimramov byl v roce 1976 přičleněn k Jimramovu, v roce 1990 se opět osamostatnil. Pro odlehlost a zdejších sídel bylo převážnou obživou místních obyvatel tkalcovství, dokládají to spisy z roku 1750. Sklárna v Novém Jimramově založená okolo roku 1650, neměla dlouhého trvání. Zanikla již někdy mezi lety 1687 - 1712. Sklo, které se zde vyrábělo, se nedá dobře určit, protože se nezachovaly přesně identifikovatelné výrobky.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nový Jimramov (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)