Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nový Jimramov (obec) [8091]



Obec Nový Jimramov je roztroušena na širokém území v údolí řeky Fryšávky a na přilehlých, zejména jižních stráních. Nachází se 18 km severovýchodně od Nového Města na Moravě. Obec vznikla v průběhu 17. a 18. století tzv. pozdní horskou kolonizací na území bývalého jimramovského panství. Tvoří ji dvě původně samostatné vsi: Hutě (nyní Na Huti) a Široké Pole.V roce 1850 došlo ke sjednocení Hutí (Nového Jimramova) a Širokého Pole. Od té doby tvoří tyto dvě místní části obec Nový Jimramov.

Osada Hutě dostala název po sklářské huti, kterou v údolí říčky Fryšávky zřídila jimramovská vrchnost někdy okolo poloviny 17. století. První nepřímá zpráva o huti je z roku 1651, kdy při prodeji polí je zmiňována cesta okolo huti v těchto místech. V roce 1657 postavila vrchnost při huti sedmi hutním dělníkům domky. V roce 1674 se již objevuje také název Nový Jimramov.

Ves Široké Pole vznikla v první polovině 18. století na stráních jižně od Hutí. V roce 1750 zde bylo již 8 osadníků, kteří získávali pozemky dalším mýcením lesa. Jméno dostala osada podle názvu místní trati (doslovným překladem Breitfeld).

Ves Paseky vznikla v první polovině 18. století na vykácené lesní půdě západně od Hutí. Paseky se skládaly ze dvou částí: Dolních Pasek a Horních Pasek, lidově nazývaných Rabuňka.

Okolo roku 1750 dostala ves vlastní pečeť, ve znaku má poprsí sv. Petra. Nový Jimramov byl v roce 1976 přičleněn k Jimramovu, v roce 1990 se opět osamostatnil. Pro odlehlost a zdejších sídel bylo převážnou obživou místních obyvatel tkalcovství, dokládají to spisy z roku 1750. Sklárna v Novém Jimramově založená okolo roku 1650, neměla dlouhého trvání. Zanikla již někdy mezi lety 1687 - 1712. Sklo, které se zde vyrábělo, se nedá dobře určit, protože se nezachovaly přesně identifikovatelné výrobky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nový Jimramov (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)