Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Radonín (obec) [7789]


foto Radonín (obec)
    Začátek obce (E.Koutná)

Obec Radonín se nachází na rozhraní okresů Třebíč a Jihlava v sousedství města Brtnice.

Podle pověsti obec založil zeman Radon. Písemné záznamy o obci jsou z roku 1224. V současné době má obec 80 obyvatel. Podle zápisu z kroniky měla obec kolem roku 1930 250 obyvatel. Tak jako v jiných malých obcích dochází i zde neustále k úbytku obyvatel z důvodu odchodu mladých občanů za prací a bydlením do měst.

Obec Radonín je zemědělská obec o rozloze katastrálního území asi 400 ha. Na zemědělské půdě hospodaří Zemědělské družstvo Okříšky, které zaměstnává 8 obyvatel obce v živočišné a rostlinné výrobě. V obci nejsou žádné jiné pracovní příležitosti. Pracovně činní obyvatelé dojíždí za prací většinou do sousední obce Přibyslavice anebo do Třebíče.

V obci je čalounická provozovna paní Ludmily Andrýskové.

Z občanské vybavenosti má obec vodovod, vybudovaný kolem roku 1960, v současné době ve správě VAS Třebíč, povrchová kanalizace, požární nádrž, která slouží v létě i jako koupaliště a malý kulturní dům.V budově obecního úřadu je umístěna i obecní knihovna. Na prostředku návsi je pěkná udržovaná kaplička , postavená v roce 1871, ve které se 3x denně rozezní zvon a 1x za měsíc je zde církevní obřad. Společenský život v obci organizuje velice aktivní Sbor dobrovolných hasičů. Muži,ženy a žáci se zúčastňují soutěží v požárním sportu s dobrými výsledky.

Obec Radonín je obklopena pásmem hlubokých lesů. V houbařské sezóně je zde ráj houbařů.

V obci je nenarušené životní prostředí, zvláště ovzduší. Je zde možno získat i ubytování na prožití dovolené anebo prožití letních i zimních dětských prázdnin.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Radonín (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)