Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Radonín (obec) [7789]



Obec Radonín se nachází na rozhraní okresů Třebíč a Jihlava v sousedství města Brtnice.

Podle pověsti obec založil zeman Radon. Písemné záznamy o obci jsou z roku 1224. V současné době má obec 80 obyvatel. Podle zápisu z kroniky měla obec kolem roku 1930 250 obyvatel. Tak jako v jiných malých obcích dochází i zde neustále k úbytku obyvatel z důvodu odchodu mladých občanů za prací a bydlením do měst.

Obec Radonín je zemědělská obec o rozloze katastrálního území asi 400 ha. Na zemědělské půdě hospodaří Zemědělské družstvo Okříšky, které zaměstnává 8 obyvatel obce v živočišné a rostlinné výrobě. V obci nejsou žádné jiné pracovní příležitosti. Pracovně činní obyvatelé dojíždí za prací většinou do sousední obce Přibyslavice anebo do Třebíče.

V obci je čalounická provozovna paní Ludmily Andrýskové.

Z občanské vybavenosti má obec vodovod, vybudovaný kolem roku 1960, v současné době ve správě VAS Třebíč, povrchová kanalizace, požární nádrž, která slouží v létě i jako koupaliště a malý kulturní dům.V budově obecního úřadu je umístěna i obecní knihovna. Na prostředku návsi je pěkná udržovaná kaplička , postavená v roce 1871, ve které se 3x denně rozezní zvon a 1x za měsíc je zde církevní obřad. Společenský život v obci organizuje velice aktivní Sbor dobrovolných hasičů. Muži,ženy a žáci se zúčastňují soutěží v požárním sportu s dobrými výsledky.

Obec Radonín je obklopena pásmem hlubokých lesů. V houbařské sezóně je zde ráj houbařů.

V obci je nenarušené životní prostředí, zvláště ovzduší. Je zde možno získat i ubytování na prožití dovolené anebo prožití letních i zimních dětských prázdnin.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Radonín (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)