Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Arneštovice (obec) [7330]



Kdy přesně a za jakých okolností Arneštovice, podobně jako většina menších obcí,  vznikly, není známo.

Podobného charakteru hypotézy jsou i úvahy o vzniku názvu obce. Jeho první a dlouho používaná podoba „Arnoštovice“ dokládá, že snad jde o rodové jméno (patronimikum) odvozené od mužského jména Arnošt s příponou –ice. Opět pouze na základě obecných poznatků můžeme usuzovat, že jakýsi Arnošt mohl být iniciátorem vyměření nové či reorganizace stávající osady. Mohl být i lokátorem pověřeným vrchností o dohled nad vyměřením pozemků a vybíráním dávek.

Během dlouhého vývoje se i název obce měnil. První písemná zmínka uvádí v roce 1403 „Arnosstowicze“,  počátkem 15. století bylo užito jména „Arnustowicze, v 16. století se opět objevují „Arnosstowicze“. Názvy se zřejmě prolínaly, neboť v soupise  poddaných podle víry z roku 1651 uvádí seznam „Arnesstowicze“ a následující berní rula z roku 1654 zná „Arnosstowicze. Na mapě Čech Jana Kryštofa Müllera z roku 1720 jsou zobrazeny jako „Arneschtowitz“. Další varianta konce 18. a poloviny 19. století zní „Arneschtowicze. Úřední název byl v roce 1854 stanoven jako „Arnoštovice“ ovšem v roce 1886 byl změněn na současné Arneštovice.

První písemná zmínka o „Arnosstowiczich“ je poměrně pozdní, neboť pochází až z počátku 15. století. Neznamená to však datum vzniku obce, nýbrž datum prvního dochování názvu obce v písemném prameni. Někdy se odhaduje, že obec existovala již sto až sto padesát  let před tímto datem.

 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Arneštovice (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)