Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Arneštovice (obec) [7330]



Kdy přesně a za jakých okolností Arneštovice, podobně jako většina menších obcí,  vznikly, není známo.

Podobného charakteru hypotézy jsou i úvahy o vzniku názvu obce. Jeho první a dlouho používaná podoba „Arnoštovice“ dokládá, že snad jde o rodové jméno (patronimikum) odvozené od mužského jména Arnošt s příponou –ice. Opět pouze na základě obecných poznatků můžeme usuzovat, že jakýsi Arnošt mohl být iniciátorem vyměření nové či reorganizace stávající osady. Mohl být i lokátorem pověřeným vrchností o dohled nad vyměřením pozemků a vybíráním dávek.

Během dlouhého vývoje se i název obce měnil. První písemná zmínka uvádí v roce 1403 „Arnosstowicze“,  počátkem 15. století bylo užito jména „Arnustowicze, v 16. století se opět objevují „Arnosstowicze“. Názvy se zřejmě prolínaly, neboť v soupise  poddaných podle víry z roku 1651 uvádí seznam „Arnesstowicze“ a následující berní rula z roku 1654 zná „Arnosstowicze. Na mapě Čech Jana Kryštofa Müllera z roku 1720 jsou zobrazeny jako „Arneschtowitz“. Další varianta konce 18. a poloviny 19. století zní „Arneschtowicze. Úřední název byl v roce 1854 stanoven jako „Arnoštovice“ ovšem v roce 1886 byl změněn na současné Arneštovice.

První písemná zmínka o „Arnosstowiczich“ je poměrně pozdní, neboť pochází až z počátku 15. století. Neznamená to však datum vzniku obce, nýbrž datum prvního dochování názvu obce v písemném prameni. Někdy se odhaduje, že obec existovala již sto až sto padesát  let před tímto datem.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Arneštovice (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)