Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chobot (obec) [7068]



Vesnička Chobot leží ve strakonickém okrese 6,5 km severovýchodně od města Blatná. Z východní strany sahá až k okraji obce stohektarový rybník Labuť. Další tři světové strany obklopují louky a lesy.
První písemné potvrzení existence osady zvané Chobot se nachází v dochovaných soupisech poddaných blatenského velkostatku. Poprvé je tato obec zmíněna již v soupisu z roku 1759. Jsou zde zapsáni zřejmě jedni z prvních obyvatel této tehdy teprve vznikající osady. Osadu založili v osmnáctém století uhlíři, které povolala blatenská šlechta, aby pálili ve zdejších lesích dřevěné uhlí. Potomci původních obyvatel se vyučili různým řemeslům a většina z nich odjížděla za prací do světa. Po prvé světové válce čítal Chobot kolem 200 obyvatel.

V současné době žije v obci 52 trvale hlášených osob. V letních měsících se tento počet zdvojnásobí chalupáři, kteří vlastní asi polovinu domků. Dobře pracuje Sbor dobrovolných hasičů, který organizuje veškerou sportovní a kulturní činnost. V letech 1997 - 1999 zde byl vybudován malý sportovní areál, kde je závodní dráha pro hasiče, hřiště na odbíjenou a menší hřiště na kopanou. V létě je vše plně využíváno. Během roku se vždy uskuteční několik sportovních i kulturních akcí.

Občané zde žijí v dosti drsných podmínkách, chybí služby, které jsou v městech a ve velkých obcích. Tyto nedostatky částečně vyváží klidné prostředí, krásná příroda a pěkný vztah obyvatel stálých i chalupářů.



Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chobot (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)