Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chobot (obec) [7068]



Vesnička Chobot leží ve strakonickém okrese 6,5 km severovýchodně od města Blatná. Z východní strany sahá až k okraji obce stohektarový rybník Labuť. Další tři světové strany obklopují louky a lesy.
První písemné potvrzení existence osady zvané Chobot se nachází v dochovaných soupisech poddaných blatenského velkostatku. Poprvé je tato obec zmíněna již v soupisu z roku 1759. Jsou zde zapsáni zřejmě jedni z prvních obyvatel této tehdy teprve vznikající osady. Osadu založili v osmnáctém století uhlíři, které povolala blatenská šlechta, aby pálili ve zdejších lesích dřevěné uhlí. Potomci původních obyvatel se vyučili různým řemeslům a většina z nich odjížděla za prací do světa. Po prvé světové válce čítal Chobot kolem 200 obyvatel.

V současné době žije v obci 52 trvale hlášených osob. V letních měsících se tento počet zdvojnásobí chalupáři, kteří vlastní asi polovinu domků. Dobře pracuje Sbor dobrovolných hasičů, který organizuje veškerou sportovní a kulturní činnost. V letech 1997 - 1999 zde byl vybudován malý sportovní areál, kde je závodní dráha pro hasiče, hřiště na odbíjenou a menší hřiště na kopanou. V létě je vše plně využíváno. Během roku se vždy uskuteční několik sportovních i kulturních akcí.

Občané zde žijí v dosti drsných podmínkách, chybí služby, které jsou v městech a ve velkých obcích. Tyto nedostatky částečně vyváží klidné prostředí, krásná příroda a pěkný vztah obyvatel stálých i chalupářů.



strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chobot (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)