Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bylany (obec) [5187]



Obec se nachází mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem, nedaleko Pardubic, při silnici I/17. První písemná zmínka je z r.1406. Obec Bylany má k 1.1.2011 celkem 383 obyvatel a 148 rodinných domů.

Bylany leží v úrodné řepařské oblasti, kde se mimo cukrové řepy daří i sladovnickému ječmenu a kvalitní pekařské pšenici. Specialitou je pěstování námele na velkých plochách.

Mimo nádraží lokální dráhy je v obcipoštovní úřad, mateřská škola, kulturní důma několik většinou úspěšných podniků. V minulosti bylo hlavní příležitostí zaměstnání provoz cihelny.

Hlavním výrazným krajinným prvkem je vysoká zeleň, jež lemuje neregulovaný potok Bylanka. Na ni navazuje plocha veřejné zeleně u kulturního domu a nanávsi. Další zelené plochy vznikly řešením průtahů silnice I/17. Obytnou zeleň tvoří plochy zahrad.

Kulturní život v obci je pestrý nejen díky pěknému, nedávno zrenovovanémukulturnímu domu, kde probíhají v současné době zábavy, plesy, cvičení žen a jinéaktivity. Řada akcí se koná zejména pro děti zásluhou místních maminek.

V myslivecké klubovně jej organizuje "Myslivecké sdružení Na Bylance". Svou tradici má i Sbor dobrovolných hasičůBylany, který byl založen již v roce 1889.

Již řadu let působí v Bylanech také Sbor pro občanské záležitosti. Jeho dlouholeté členky se velmi pečlivě starají o občanské záležitosti Bylan. Jsou to právě ony, jež vítají naše budoucí občánky do života, předáním dárečků v místní mateřské škole se loučí s budoucími prvňáčky či předáním gratulací přejí bylanským jubilantům mnoho štěstí a zdraví do dalších let.

Od roku 2004 jsou zřízeny internetové stránky Bylan. Zájemci se mohou nawww.bylany.cz seznámit s nejrůznějšími informacemi z oblasti historie Bylan, kulturního i společenského života, včetně obrazových příloh. V místní knihovně mají občané internetovou síť k dispozici.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bylany (obec) Chrudim



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)