Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bylany (obec) [5187]



Obec se nachází mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem, nedaleko Pardubic, při silnici I/17. První písemná zmínka je z r.1406. Obec Bylany má k 1.1.2011 celkem 383 obyvatel a 148 rodinných domů.

Bylany leží v úrodné řepařské oblasti, kde se mimo cukrové řepy daří i sladovnickému ječmenu a kvalitní pekařské pšenici. Specialitou je pěstování námele na velkých plochách.

Mimo nádraží lokální dráhy je v obcipoštovní úřad, mateřská škola, kulturní důma několik většinou úspěšných podniků. V minulosti bylo hlavní příležitostí zaměstnání provoz cihelny.

Hlavním výrazným krajinným prvkem je vysoká zeleň, jež lemuje neregulovaný potok Bylanka. Na ni navazuje plocha veřejné zeleně u kulturního domu a nanávsi. Další zelené plochy vznikly řešením průtahů silnice I/17. Obytnou zeleň tvoří plochy zahrad.

Kulturní život v obci je pestrý nejen díky pěknému, nedávno zrenovovanémukulturnímu domu, kde probíhají v současné době zábavy, plesy, cvičení žen a jinéaktivity. Řada akcí se koná zejména pro děti zásluhou místních maminek.

V myslivecké klubovně jej organizuje "Myslivecké sdružení Na Bylance". Svou tradici má i Sbor dobrovolných hasičůBylany, který byl založen již v roce 1889.

Již řadu let působí v Bylanech také Sbor pro občanské záležitosti. Jeho dlouholeté členky se velmi pečlivě starají o občanské záležitosti Bylan. Jsou to právě ony, jež vítají naše budoucí občánky do života, předáním dárečků v místní mateřské škole se loučí s budoucími prvňáčky či předáním gratulací přejí bylanským jubilantům mnoho štěstí a zdraví do dalších let.

Od roku 2004 jsou zřízeny internetové stránky Bylan. Zájemci se mohou nawww.bylany.cz seznámit s nejrůznějšími informacemi z oblasti historie Bylan, kulturního i společenského života, včetně obrazových příloh. V místní knihovně mají občané internetovou síť k dispozici.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bylany (obec) Chrudim



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)