Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Radostov (obec) [5097]



Radostov - menší vesnička ležící 12 km západně od Hradce Králové, byla založena na vymýcené lesní půdě v 11. - 12. století. Jako v mnoha okolních obcích i tady stávala dřevěná tvrz s poplužním dvorem, ale jména jejich prvních majitelů upadla v zapomnění. Nejstarší zápis o místním zemanstvu pochází z r. 1395, kdy vesnici vlastnil Aldyk z Radostova. Od r. 1663 drželi Radostov Harrachové, kteří jej připojili ke stěžerskému panství a jimž zůstal až do zrušení roboty.

Po válce byly postupně vyasfaltovány komunikace do okolních vesnic (Libčan a Radíkovic), dále byla postavena autobusová čekárna, obnoveno veřejné osvětlení a instalováno rozhlasové zařízení.

V letech 1970 - 1977 vybudovali občané hasičskou zbrojnici, národní výbor a prodejnu potravin. V období od r. 1985 až do r. 1992 byla obec sloučena s obcí Libčany. V této době se mj. provedla generální oprava rozvodů elektrické energie, veřejného osvětlení a rozhlasu. O 6 let později proběhla celková plynofikace obce.

Radostov má v současné době kolem 110 obyvatel. V roce 2000 byla provedena obnova střechy hasičské zbrojnice a prodejny potravin, která byla po půlroční přestávce na jaře 2002 opět otevřena. V červnu roku 2003 byl schválen znak a prapor obce. 8.října 2003 byl pak znak a prapor udělen předsedou PSP rozhodnutím č. 23/2003.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Radostov (obec) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)