Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Přibyslav (město) [4933]


foto Přibyslav (město)
    Bechyňovo náměstí (Jirka Tur)

První písemnou zmínku o Přibyslavi nalezneme v listině Jana Smila z Lichtenburka, která pochází z roku 1257. Tehdy mělo město sloužit jako strážní místo zajišťující bezpečnost na spojovací cestě mezi stezkami Libickou a Haberskou.  Když zde bylo později nalezeno stříbro a železo, nastal nejen prudký rozmach osídlování celého kraje, ale došlo i k rozvoji řemesel a obchodu. Králem Václavem I. byla městu udělena soudní pravomoc 1. stupně (horní právo) a další městská privilegia, která si město zachovalo i v pozdějších dobách. V období husitských válek (1420 – 1434) a i v letech následujících byla těžba stříbra utlumena a později na dlouhé desítky let zcela přerušena. Pozdější pokusy o její obnovení nevedly již nikdy k očekávaným výsledkům a proto se obyvatelé a následně i v 19. století průmysl, postupně vraceli k původnímu zaměření, tj. k zemědělství a k oborům s ním souvisejícím. Podomácky se tkalo plátno, necovalo, vyráběly se zemědělské nástroje. Zdejší oblast vyhlášena ve šlechtění a pěstování brambor i jejich zpracování. Vznikaly škrobárny nebo podniky na zpracování mléka a výrobu mléčných výrobků.

Přibyslav byla ve své historii několikráte postižena nejen válkami (např. 11. října 1424 zemřel u obce Schönfeld - dnes Žižkovo Pole - Jan Žižka z Trocnova), ale také častými požáry, kdy byl zničen nejeden historicky cenný objekt. V době obléhání města husity to byl středověký hrad i gotický kostel. V roce 1767 vyhořelo téměř celé město včetně věže, fary, školy, špitálu a střechy kostela. Nedotčeno tehdy zůstalo jen několik málo domů na náměstí. 

Na přelomu 19. a 20. století začal vzkvétat ve městě kulturní a společenský život. Byla založena celé řada spolků, zájmových sdružení nebo družstev. Některé z nich pracují až do dnes a obohacují tak i nadále kulturní a společenský život našeho města. 

V současnosti město Přibyslav mění k nepoznání. Opravují se domy, byla vybudována nová radnice, bazén, sportovní hala nebo víceúčelové sportoviště. Město též žije bohatým sportovním, kulturním a společenským životem. V podzimních měsících můžete navštívit Přibyslavské slavnosti, v rámci kterých probíhá Mlékárenský den, nebo podzimní Výstavu ovoce zeleniny, brambor a medu. Na své si jistě přijdou i milovníci hudby. Přibyslavské nocturno je svým zaměřením jistě potěší. V podzimních měsících si ve městě dávají dostaveníčko amatérští divadelníci na přehlídce Divadelní Přibyslav. I Filmový klub, který obohatil kulturní nabídku města, si získal své příznivce. Večery jsou koncipovány jako neformální setkání diváků se zajímavým filmem a umělci různého zaměření, převážně hudebníky. 

Při vyslovení jména Přibyslav se možná některým vybaví známý Pribináček nebo Hermelín, který již po mnoho let vyrábí závod Pribina Hesov. I výrobky  firmy ACO nejsou u nás v republice i ve světě neznámým pojmem.

Město Přibyslav se nachází v nadmořské výšce 520 m, - 49º35´ severní šířky a 15º46´ západní délky, na rozhraní Havlíčkobrodské pahorkatiny a Žďárských vrchů. Podnebí je drsné, typické pro Vysočinu. Častá, dá se říci stálé, větry s dostatkem vodních srážek. Průměrná roční teplota 6,6ºC. Extrémní teploty + 35ºC v létě, -35ºC v zimě – nic zvláštního pro tuto oblast. Převládají jehličnaté lesy  (převážně smrk). Z listnatých stromů je hojně zastoupena bříza, lípa, kaštan. 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Přibyslav (město) Havlíčkův Brod
obec, osada Přibyslav (obec) Náchod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)