Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Růžová (obec) [4772]



Vesnice roku 2014 v Ústeckém kraji.

Obec Růžová je malebná vesnice, ležící 10 km od města Děčína, na hranici Národního parku České Švýcarsko, v centrální části Růžovské vrchoviny. Obec tvoří osada Kamenická Stráň, Nový Svět, Hájenky a Růžová.
Dominantou obce, která Vás při příjezdu upoutá, je barokní kostel sv. Petra a Pavla. Stavba byla postavena na místě starého kostela v letech 1710 – 1712 pod patronací majitele panství z rodu Clary Aldringen. Dne 1. srpna 1988 budova zcela vyhořela. V letech 1996-2000 byl  kostel zrekonstruován a  mohl být znovu slavnostně vysvěcen dne 7. října 2000. Od tohoto okamžiku se v kostele konají pravidelné bohoslužby, koncerty a setkání občanů při slavnostních příležitostech.
Další zajímavou stavbou je větrný mlýn z roku 1878, který stojí na vrchu Petřín, na okraji vsi a patří mezi technické památky. Dnes je mlýn provozován jako penzion. 
Obec Růžová je ideálním výchozím bodem pro pěší turistiku, především ke vstupu do proslulých soutěsek u říčky Kamenice, k výletu na Pravčickou bránu, k výstupu na nejvyšší vrchol oblasti, Růžovský vrch (619 m n. m.), kde je od roku 1973 vyhlášena národní přírodní rezervace, rozkládající se na 184 ha. Růžák je čedičový kužel sopečného původu porostlý přirozenými smíšenými porosty a teplomilnou květenou. 
Součástí obce Růžová je osada Kamenická Stráň. Zde se nachází soubor památkově chráněných lidových zástaveb tzv. podstávkových domů. Nedaleko Kamenické Stráně stojíDolský mlýn, známý z pohádky Pyšná princezna. 
Těsně za obcí Růžová se zvedá do výše 402 m n. m. Pastevní vrch (Hutberg), odtud je jedinečný výhled na Česko-Saské Švýcarsko, Děčínský Sněžník, Klíč, Zlatý vrch, Jedlovou, Růžák, Papststein, Lilienstein. Právě na Pastevním vrchu bychom rádi postavili vyhlídkovou věž. Dalším výletním cílem jsou soutěsky na říčce Kamenici a Pravčická brána. 


V roce 2012 jsme se připojili k MAS Šluknovko.
Svazek obcí Českého Švýcarska - Růžová, Arnoltice, Bynovec, Labská Stráň, Kámen, Ludvíkovice.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Růžová (obec) Děčín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)