Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Růžová (obec) [4772]



Vesnice roku 2014 v Ústeckém kraji.

Obec Růžová je malebná vesnice, ležící 10 km od města Děčína, na hranici Národního parku České Švýcarsko, v centrální části Růžovské vrchoviny. Obec tvoří osada Kamenická Stráň, Nový Svět, Hájenky a Růžová.
Dominantou obce, která Vás při příjezdu upoutá, je barokní kostel sv. Petra a Pavla. Stavba byla postavena na místě starého kostela v letech 1710 – 1712 pod patronací majitele panství z rodu Clary Aldringen. Dne 1. srpna 1988 budova zcela vyhořela. V letech 1996-2000 byl  kostel zrekonstruován a  mohl být znovu slavnostně vysvěcen dne 7. října 2000. Od tohoto okamžiku se v kostele konají pravidelné bohoslužby, koncerty a setkání občanů při slavnostních příležitostech.
Další zajímavou stavbou je větrný mlýn z roku 1878, který stojí na vrchu Petřín, na okraji vsi a patří mezi technické památky. Dnes je mlýn provozován jako penzion. 
Obec Růžová je ideálním výchozím bodem pro pěší turistiku, především ke vstupu do proslulých soutěsek u říčky Kamenice, k výletu na Pravčickou bránu, k výstupu na nejvyšší vrchol oblasti, Růžovský vrch (619 m n. m.), kde je od roku 1973 vyhlášena národní přírodní rezervace, rozkládající se na 184 ha. Růžák je čedičový kužel sopečného původu porostlý přirozenými smíšenými porosty a teplomilnou květenou. 
Součástí obce Růžová je osada Kamenická Stráň. Zde se nachází soubor památkově chráněných lidových zástaveb tzv. podstávkových domů. Nedaleko Kamenické Stráně stojíDolský mlýn, známý z pohádky Pyšná princezna. 
Těsně za obcí Růžová se zvedá do výše 402 m n. m. Pastevní vrch (Hutberg), odtud je jedinečný výhled na Česko-Saské Švýcarsko, Děčínský Sněžník, Klíč, Zlatý vrch, Jedlovou, Růžák, Papststein, Lilienstein. Právě na Pastevním vrchu bychom rádi postavili vyhlídkovou věž. Dalším výletním cílem jsou soutěsky na říčce Kamenici a Pravčická brána. 


V roce 2012 jsme se připojili k MAS Šluknovko.
Svazek obcí Českého Švýcarska - Růžová, Arnoltice, Bynovec, Labská Stráň, Kámen, Ludvíkovice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Růžová (obec) Děčín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)