Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dolní Bukovsko (městys) [4609]


foto Dolní Bukovsko (městys)
    Obecní úřad ()

Městys se nachází na severním okraji Třeboňské pánve a patří do oblasti Pšeničných Blat. Leží při silnici směřující z Českých Budějovic přes Veselí nad Lužnicí do Prahy, cca 25 km od Českých Budějovic.

Centrem Dolního Bukovska je obdélné náměstí, v jehož severní části stojí lipami obklopený farní kostel Narození Panny Marie, dále zde najdete poštu, úřad městyse, lékárnu, ordinaci praktického lékaře a stomatologa, restauraci, knihovnu, kino, mateřskou školu a samozřejmě školu, jejíž budova pochází z roku 1906.

První zpráva o městečku, které bylo původně královským majetkem, pochází z roku 1323, kdy je směnou získal Petr z Rožmberka. Ve středu velkého obdélného tržiště umístěný ranně gotický farní kostel, jehož architektura je kladena do doby kolem roku 1260, přitom naznačuje, že k vysazení Bukovska došlo zřejmě za vlády krále Přemysla Otakara II. V roce 1349 je zmiňována místní tvrz, která však po připojení k třeboňskému panství zanikla. Doloženo je rovněž vybírání mýta.

V průběhu 16. století udělili Rožmberkové obyvatelům městečka právo od úmrti, právo pořádat tři výroční trhy a dočasně též právo várečné. Osvobození Bukovských od všech druhů robot rozšířili „na věčné časy“ v roce 1612 páni ze Švamberka. V roce 1622 je městečko označováno jako pusté, později bylo znovu dosídleno vnitřní kolonizací.

V Dolním Bukovsku napsal Alois Jirásek část románu „Proti všem“, částečně se odehrávajícího v jeho okolí. V současnosti má obec včetně přičleněných osad Pelejovice, Sedlíkovice, Popovice, Hvozdno, Bzí, Radonice a Horní Bukovsko zhruba tisíc pět set obyvatel.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Dolní Bukovsko (městys) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)