Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Valtice (město) [4538]

UNESCO
foto Valtice (město)
    Pohled na město (Kamler)

Valtice jsou město ležící při hranicích s Rakouskem, proslulé krásným zámkem a vinařstvím. Valtický zámek byl honosným sídlem rakouských i moravských pánů Lichtenštejnů. Byl proslulý nejen svou krásou, ale i uměním. Stačí jen vzpomenout zámecké divadlo, které ve své době co do významu soupeřilo s vídeňskou scénou.

Lednicko-valtický areál je jednou z nejvzácnějších perel pokladnice historického a kulturního bohatství České republiky. Od roku 1996 je v seznamu míst Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Valtický zámek, jedna z nejrozsáhlejších světských barokních staveb na Moravě, byl postaven v letech 1643 – 1730. K zámku patří rozsáhlý areál s parkem a řadou romantických staveb z první poloviny 19. stol., jako je Kolonáda zvaná také Reistna, zámeček Belvedere a Dianin chrám (též Rendez-vous).

Valtice a víno. Tyto dva pojmy už stovky let nerozlučně patří k sobě. Proslulá je zejména prestižní výstava vín s názvem Valtické vinné trhy, jíž se účastní návštěvníci z celé republiky. Ve sklepeních zámku najdete Národní salon vín, v dalších prostorách je sídlo Národního vinařského centra a také největšího svazu českých a moravských vinařů – spolku Moravín. Střední vinařská škola a Vinařská akademie Valtice, to jsou dvě instituce, které každoročně připravují pro vinařské řemeslo desítky a stovky studentů a sommelierů.

 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Valtice (město) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)