Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Valtice (město) [4538]

UNESCO

Valtice jsou město ležící při hranicích s Rakouskem, proslulé krásným zámkem a vinařstvím. Valtický zámek byl honosným sídlem rakouských i moravských pánů Lichtenštejnů. Byl proslulý nejen svou krásou, ale i uměním. Stačí jen vzpomenout zámecké divadlo, které ve své době co do významu soupeřilo s vídeňskou scénou.

Lednicko-valtický areál je jednou z nejvzácnějších perel pokladnice historického a kulturního bohatství České republiky. Od roku 1996 je v seznamu míst Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Valtický zámek, jedna z nejrozsáhlejších světských barokních staveb na Moravě, byl postaven v letech 1643 – 1730. K zámku patří rozsáhlý areál s parkem a řadou romantických staveb z první poloviny 19. stol., jako je Kolonáda zvaná také Reistna, zámeček Belvedere a Dianin chrám (též Rendez-vous).

Valtice a víno. Tyto dva pojmy už stovky let nerozlučně patří k sobě. Proslulá je zejména prestižní výstava vín s názvem Valtické vinné trhy, jíž se účastní návštěvníci z celé republiky. Ve sklepeních zámku najdete Národní salon vín, v dalších prostorách je sídlo Národního vinařského centra a také největšího svazu českých a moravských vinařů – spolku Moravín. Střední vinařská škola a Vinařská akademie Valtice, to jsou dvě instituce, které každoročně připravují pro vinařské řemeslo desítky a stovky studentů a sommelierů.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Valtice (město) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)