Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Benešov » obec, část obce (osada) » Poříčí nad Sázavou (obec)

Poříčí nad Sázavou (obec) [4063]



Obec Poříčí nad Sázavou se nachází ve Středočeském kraji, 5 minut jízdy autem od okresního města Benešova a 30 minut jízdy o Hlavního města Prahy. V obci je trvale hlášeno přibližně 1.200 obyvatel, v letních měsících se počet díky chatařům téměř zdvojnásobuje.

Dopravní spojení je zajišťováno především autobusovou dopravou na Benešov - Vlašim a Prahu a železniční dopravou na Čerčany nebo přes Vranné nad Vltavou do Prahy.

Obec Poříčí nad Sázavou má vlastní čistírnu odpadních vod, kanalizační řad a veřejný vodovodní řad a je plynofikována. Na území obce je provozována bezdrátová internetová síť.

Historie

Dnešní obec Poříčí nad Sázavou vznikla z bývalého panského (rytířského) sídla sloučením tří historických osad – Poříčí, Kouty a Balkovice – v 15. stol. Balkovice se vyskytují v oficiálních pramenech v letech 1361 - 1395 a Kouty v letech 1318 - 1453 První písemné prameny se zmiňují o Poříčí r. 1351. Románský kostel sv. Petra a Pavla z přelomu 11. a 12. stol. a archeologické vykopávky dokazují, že tu existovala osada Poříčí již v 11. stol. Další kulturní památkou je kostel sv. Havla z počátku 13. stol., významná je tu především podzemní kaple – krypta (jedna ze čtyř krypt téhož stáří a druhu, které se v Čechách zachovaly v původní podobě). Dějiny obce jsou nerozlučně spjaty s obdobím husitských válek. Vítězná bitva Jana Žižky v noci 20. 5. 1420 v Poříčí s vojsky pánů ze Šternberka, Dubé a dalších českých pánů stojících na straně císaře Zikmunda, se připomíná žulovým památníkem z r. 1924. 

Mezi další významné stavby se řadí budovy škol v obci. Nejstarší škola se uvádí ve farních účtech (1672 - 73), původně dřevěná, po povodni 30. 5. 1757 na stejném místě postavená zděná jednopatrová. Patron školy hrabě František z Vrtby, pán na Konopišti, postavil roku 1823 další jednopatrovou školu, kterou navštěvovalo např. v r. 1887 419 žáků. Pro potřeby školství byly dále postaveny dvě budovy. Nová škola byla postavena v letech 1949 – 52, je osmitřídní s kompletním stravovacím, sportovním a předškolním zařízením a i po 50 letech je velice moderní. Významnou stavbou je také kamenný most na státní silnici Praha – Linec z r. 1850. Na místě dříve dřevěného, zakrytého mostu byl postaven dodnes používaný most z žulových kvádrů o pěti obloucích na šesti pilířích.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Poříčí nad Sázavou (obec) Benešov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)