Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Benešov » obec, část obce (osada) » Poříčí nad Sázavou (obec)

Poříčí nad Sázavou (obec) [4063]



Obec Poříčí nad Sázavou se nachází ve Středočeském kraji, 5 minut jízdy autem od okresního města Benešova a 30 minut jízdy o Hlavního města Prahy. V obci je trvale hlášeno přibližně 1.200 obyvatel, v letních měsících se počet díky chatařům téměř zdvojnásobuje.

Dopravní spojení je zajišťováno především autobusovou dopravou na Benešov - Vlašim a Prahu a železniční dopravou na Čerčany nebo přes Vranné nad Vltavou do Prahy.

Obec Poříčí nad Sázavou má vlastní čistírnu odpadních vod, kanalizační řad a veřejný vodovodní řad a je plynofikována. Na území obce je provozována bezdrátová internetová síť.

Historie

Dnešní obec Poříčí nad Sázavou vznikla z bývalého panského (rytířského) sídla sloučením tří historických osad – Poříčí, Kouty a Balkovice – v 15. stol. Balkovice se vyskytují v oficiálních pramenech v letech 1361 - 1395 a Kouty v letech 1318 - 1453 První písemné prameny se zmiňují o Poříčí r. 1351. Románský kostel sv. Petra a Pavla z přelomu 11. a 12. stol. a archeologické vykopávky dokazují, že tu existovala osada Poříčí již v 11. stol. Další kulturní památkou je kostel sv. Havla z počátku 13. stol., významná je tu především podzemní kaple – krypta (jedna ze čtyř krypt téhož stáří a druhu, které se v Čechách zachovaly v původní podobě). Dějiny obce jsou nerozlučně spjaty s obdobím husitských válek. Vítězná bitva Jana Žižky v noci 20. 5. 1420 v Poříčí s vojsky pánů ze Šternberka, Dubé a dalších českých pánů stojících na straně císaře Zikmunda, se připomíná žulovým památníkem z r. 1924. 

Mezi další významné stavby se řadí budovy škol v obci. Nejstarší škola se uvádí ve farních účtech (1672 - 73), původně dřevěná, po povodni 30. 5. 1757 na stejném místě postavená zděná jednopatrová. Patron školy hrabě František z Vrtby, pán na Konopišti, postavil roku 1823 další jednopatrovou školu, kterou navštěvovalo např. v r. 1887 419 žáků. Pro potřeby školství byly dále postaveny dvě budovy. Nová škola byla postavena v letech 1949 – 52, je osmitřídní s kompletním stravovacím, sportovním a předškolním zařízením a i po 50 letech je velice moderní. Významnou stavbou je také kamenný most na státní silnici Praha – Linec z r. 1850. Na místě dříve dřevěného, zakrytého mostu byl postaven dodnes používaný most z žulových kvádrů o pěti obloucích na šesti pilířích.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Poříčí nad Sázavou (obec) Benešov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)