Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Aš (město) [3976]



Aš (německy: Asch) je město na západě Čech v Karlovarském kraji, okrese Cheb. Město Aš leží v Ašském výběžku a je obklopeno ze tří stran Německem (Bavorskem a Saskem). Aš je naším nejzápadnějším městem. Přímo v Aši i blízkém okolí je několik hraničních přechodů se SRN. Název města vznikl z německého názvu ryby – lipanu, který se objevuje i ve znaku města.


V průběhu 12. století zakládali němečtí kolonisté v této lokalitě první osady . První písemná zmínka pochází z r.1270 v souvislosti s předáním patronátu ašského kostela do rukou Řádu německých rytířů . Majiteli tohoto regionu byli členové císařské rodiny Štaufů , římský císař Rudolf Habsburský a český král Jan Lucemburský , který získává roku 1331 Ašsko od rodu Neubergů . Ašsko se tak stává od roku 1331 trvalou součástí Českého království . V průběhu 14. století získávají celou oblast Zedwitzové, kteří ovlivňovali ašské dějiny dalších 600 let. Díky jejich vlivu zůstalo Ašsko po 30-ti leté válce jediným protestanským územím v Čechách. Od 18.století se zde začíná rozvíjet textilní výroba, která po dlouhou dobu udávala charakter zdejšího kraje.


Během třicetileté války došlo k zastavení rozvoje oblasti a k výraznému úpadku obcí a řada vesnic zcela zanikla . Od 18. století dochází k rozvoji textilního průmyslu určujícího na dlouhá léta charakter tohoto místa . Pak zase Ašsko pocítilo tíhu válek , které vedla Marie Terezie . Sedmiletá válka znamenala pro Aš a okolí bezprostřední válečnou zkušenost .

24.března 1766 byli baroni von Zedtwitz povýšeni do stavu říšských hrabat .

V roce 1814 vypukl v Aši obrovský požár , který postihl podstatnou část města . Roku 1861 odkoupila obec od hrabat von Zedtwitz vrch Háj na kterém byl roku 1884 postaven ubytovací hostinec a roku 1903 32 metrů vysoká vyhlídková věž .

Rozhodnutí uzavřít ašský výběžek jako pohraniční pásmo prohloubilo úpadek , který nastal odsunem většiny původního obyvatelstva po II. světové válce . Mnoho neobydlených domů zchátralo a muselo být zbořeno .

Ve městě se zachovala řada významných památek např. budova radnice, muzeum, kde je možné shlédnout v Evropě ojedinělou sbírku 25 000 párů rukavic. K nejstarším drobným památkám patří kamenné smírčí kříže. Jejich celostátní evidence je vedena a spravována právě ašským muzeem.V Aši máte neopakovatelnou možnost shlédnout sochu reformátora Luthera z roku 1883, jedinou v Čechách a další památky.

Jednou z dominant města je i kamenná Bismarckova rozhledna na vrchu Háj.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Aš (město) Cheb



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)