Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Aš (město) [3976]



Aš (německy: Asch) je město na západě Čech v Karlovarském kraji, okrese Cheb. Město Aš leží v Ašském výběžku a je obklopeno ze tří stran Německem (Bavorskem a Saskem). Aš je naším nejzápadnějším městem. Přímo v Aši i blízkém okolí je několik hraničních přechodů se SRN. Název města vznikl z německého názvu ryby – lipanu, který se objevuje i ve znaku města.


V průběhu 12. století zakládali němečtí kolonisté v této lokalitě první osady . První písemná zmínka pochází z r.1270 v souvislosti s předáním patronátu ašského kostela do rukou Řádu německých rytířů . Majiteli tohoto regionu byli členové císařské rodiny Štaufů , římský císař Rudolf Habsburský a český král Jan Lucemburský , který získává roku 1331 Ašsko od rodu Neubergů . Ašsko se tak stává od roku 1331 trvalou součástí Českého království . V průběhu 14. století získávají celou oblast Zedwitzové, kteří ovlivňovali ašské dějiny dalších 600 let. Díky jejich vlivu zůstalo Ašsko po 30-ti leté válce jediným protestanským územím v Čechách. Od 18.století se zde začíná rozvíjet textilní výroba, která po dlouhou dobu udávala charakter zdejšího kraje.


Během třicetileté války došlo k zastavení rozvoje oblasti a k výraznému úpadku obcí a řada vesnic zcela zanikla . Od 18. století dochází k rozvoji textilního průmyslu určujícího na dlouhá léta charakter tohoto místa . Pak zase Ašsko pocítilo tíhu válek , které vedla Marie Terezie . Sedmiletá válka znamenala pro Aš a okolí bezprostřední válečnou zkušenost .

24.března 1766 byli baroni von Zedtwitz povýšeni do stavu říšských hrabat .

V roce 1814 vypukl v Aši obrovský požár , který postihl podstatnou část města . Roku 1861 odkoupila obec od hrabat von Zedtwitz vrch Háj na kterém byl roku 1884 postaven ubytovací hostinec a roku 1903 32 metrů vysoká vyhlídková věž .

Rozhodnutí uzavřít ašský výběžek jako pohraniční pásmo prohloubilo úpadek , který nastal odsunem většiny původního obyvatelstva po II. světové válce . Mnoho neobydlených domů zchátralo a muselo být zbořeno .

Ve městě se zachovala řada významných památek např. budova radnice, muzeum, kde je možné shlédnout v Evropě ojedinělou sbírku 25 000 párů rukavic. K nejstarším drobným památkám patří kamenné smírčí kříže. Jejich celostátní evidence je vedena a spravována právě ašským muzeem.V Aši máte neopakovatelnou možnost shlédnout sochu reformátora Luthera z roku 1883, jedinou v Čechách a další památky.

Jednou z dominant města je i kamenná Bismarckova rozhledna na vrchu Háj.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Aš (město) Cheb



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)