Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Semily » obec, část obce (osada) » Háje nad Jizerou (obec)

Háje nad Jizerou (obec) [37149]



Obec Háje nad Jizerou se nachází v údolí při řece Jizeře převážně na jejím pravém břehu (jižní svahy), pouze osada Háje nad Jizerou se nachází na břehu levém. V současné době se skládá ze čtyř osad: Dolní Sytová, Háje nad Jizerou, Loukov a Rybnice.
Toto uspořádání platí ovšem až od roku 1960. Do této doby byla samostatná obec Dolní Sytová a od roku 1869 obec Rybnice s osadami Loukov a Háje nad Jizerou. Do roku 1869 byly i Háje nad Jizerou samostatnou obcí. Spojení všech osad kolem řeky Jizery s okolím se výrazně zlepšilo po vybudování Pojizerské silnice v letech 1878-1881 ze Semil do Horní Sytové.

První zmínka o obci se váže k roku 1323, kdy je v deskách zemských uveden Havel Huba z Lemberka na Sytovém. Jeho potomci dělením rodového majetku chudli, koncem 14. stol. jsou držiteli Sytového příbuzní pánové z Valdštejna. Dále je připomínán jenom panský dvůr, patřící nejprve k maloskalskému dominiu, aby byl roku 1557 připojen k hruboskalskému panství Jindřicha Smiřického ze Smiřic. Po Bílé hoře byl majetek Smiřických konfiskován a hruboskalské panství se dostalo Albrechtu z Valdštejna. Posledními držiteli panství byli od roku 1824 knížata Rohanové.

Největšího růstu obyvatelstva dosáhla obec koncem 19. století - ve 150 domech žilo 1108 lidí. Od té doby počty lidí stále klesají - např. v roce 1950 ve 146 domech už jen 508 obyvatel. Obec náležela duchovní správě farního úřadu v Loukově. Základní vzdělání poskytovala dětem od roku 1808 privátní, později od r.1833 filiální škola v čp.54. V roce 1868 byla postavena nová školní budova čp.133, která po úpravách sloužila až do roku 1979. Část obyvatelstva byla koncem 19. století zaměstnána v textilním průmyslu v sousedních Hájích, Horní Sytové, Rybnicích a Benešově. V obci byl celkem bohatý spolkový život - Sbor dobrovolných hasičů, Spolek vojenských vysloužilců, TJ Sokol, odbočka Národní jednoty severočeské a další.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Háje nad Jizerou (obec) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)