Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Semily » obec, část obce (osada) » Háje nad Jizerou (obec)

Háje nad Jizerou (obec) [37149]



Obec Háje nad Jizerou se nachází v údolí při řece Jizeře převážně na jejím pravém břehu (jižní svahy), pouze osada Háje nad Jizerou se nachází na břehu levém. V současné době se skládá ze čtyř osad: Dolní Sytová, Háje nad Jizerou, Loukov a Rybnice.
Toto uspořádání platí ovšem až od roku 1960. Do této doby byla samostatná obec Dolní Sytová a od roku 1869 obec Rybnice s osadami Loukov a Háje nad Jizerou. Do roku 1869 byly i Háje nad Jizerou samostatnou obcí. Spojení všech osad kolem řeky Jizery s okolím se výrazně zlepšilo po vybudování Pojizerské silnice v letech 1878-1881 ze Semil do Horní Sytové.

První zmínka o obci se váže k roku 1323, kdy je v deskách zemských uveden Havel Huba z Lemberka na Sytovém. Jeho potomci dělením rodového majetku chudli, koncem 14. stol. jsou držiteli Sytového příbuzní pánové z Valdštejna. Dále je připomínán jenom panský dvůr, patřící nejprve k maloskalskému dominiu, aby byl roku 1557 připojen k hruboskalskému panství Jindřicha Smiřického ze Smiřic. Po Bílé hoře byl majetek Smiřických konfiskován a hruboskalské panství se dostalo Albrechtu z Valdštejna. Posledními držiteli panství byli od roku 1824 knížata Rohanové.

Největšího růstu obyvatelstva dosáhla obec koncem 19. století - ve 150 domech žilo 1108 lidí. Od té doby počty lidí stále klesají - např. v roce 1950 ve 146 domech už jen 508 obyvatel. Obec náležela duchovní správě farního úřadu v Loukově. Základní vzdělání poskytovala dětem od roku 1808 privátní, později od r.1833 filiální škola v čp.54. V roce 1868 byla postavena nová školní budova čp.133, která po úpravách sloužila až do roku 1979. Část obyvatelstva byla koncem 19. století zaměstnána v textilním průmyslu v sousedních Hájích, Horní Sytové, Rybnicích a Benešově. V obci byl celkem bohatý spolkový život - Sbor dobrovolných hasičů, Spolek vojenských vysloužilců, TJ Sokol, odbočka Národní jednoty severočeské a další.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Háje nad Jizerou (obec) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)