Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Modrava (obec) [3485]


foto Modrava (obec)
    Pohled od východu. (kemadaj)

Modrava leží v samém centru Národního parku Šumava na soutoku tří potoků Modravského, Roklanského a Filipohuťského, jejichž soutokem pak vzniká Vydra. Vznikla jako původně rybářská osada a první dochovaná zmínka se datuje k roku 1614. V letech 1799 - 1801 byl vybudován asi 2 km pod Modravou Vchynicko-Tetovský plavební kanál k plavení dřeva. Jeho délka je 14,4 km, koryto je místy široké až 5 metrů a zčásti vyzděné. Dodnes se na několika místech dochovaly původní klenuté kamenné mosty a na mnoha místech jsou zbytky vyzděného koryta. V obci se nachází množství typických šumavských domků.

Dominantou obce a kulturní památkou je Klostermannova chata, která slouží jako rekreační zařízení. Mezi zajímavé stavby patří Bienertova pila na rezonanční dříví z kterého se vyrábí hudební nástroje (dnes část továrny je pro ukládání a sušení vyrobeného materiálu a část slouží jako rekreační zařízení). Nepřehlédnutelná je také hrazená budova, která v minulosti sloužila jako lovecký zámeček knížete Schwarzenberga.

V současné době je obec Modrava významným centrem šumavské turistiky. Je výchozím místem na pěší výlety např. k prameni Vltavy, na Poledník a k Tříjezerní slati. V blízkosti jsou také dvě naučné stezky - Vchynicko-Tetovský plavební kanál a Proměna horské smrčiny na Březníku. Pro cyklisty jsou tady připraveny kilometry značených tras. V zimě tady najdete upravované běžecké tratě a lyžaři mohou využít v blízkém okolí lyžařské areály.

 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Modrava (obec) Klatovy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)