Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Modrava (obec) [3485]



Modrava leží v samém centru Národního parku Šumava na soutoku tří potoků Modravského, Roklanského a Filipohuťského, jejichž soutokem pak vzniká Vydra. Vznikla jako původně rybářská osada a první dochovaná zmínka se datuje k roku 1614. V letech 1799 - 1801 byl vybudován asi 2 km pod Modravou Vchynicko-Tetovský plavební kanál k plavení dřeva. Jeho délka je 14,4 km, koryto je místy široké až 5 metrů a zčásti vyzděné. Dodnes se na několika místech dochovaly původní klenuté kamenné mosty a na mnoha místech jsou zbytky vyzděného koryta. V obci se nachází množství typických šumavských domků.

Dominantou obce a kulturní památkou je Klostermannova chata, která slouží jako rekreační zařízení. Mezi zajímavé stavby patří Bienertova pila na rezonanční dříví z kterého se vyrábí hudební nástroje (dnes část továrny je pro ukládání a sušení vyrobeného materiálu a část slouží jako rekreační zařízení). Nepřehlédnutelná je také hrazená budova, která v minulosti sloužila jako lovecký zámeček knížete Schwarzenberga.

V současné době je obec Modrava významným centrem šumavské turistiky. Je výchozím místem na pěší výlety např. k prameni Vltavy, na Poledník a k Tříjezerní slati. V blízkosti jsou také dvě naučné stezky - Vchynicko-Tetovský plavební kanál a Proměna horské smrčiny na Březníku. Pro cyklisty jsou tady připraveny kilometry značených tras. V zimě tady najdete upravované běžecké tratě a lyžaři mohou využít v blízkém okolí lyžařské areály.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Modrava (obec) Klatovy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)