Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Skřípov (obec) [34761]


foto Skřípov (obec)
    Obec Skřípov (Kolchar)

Ves Skřípov byla stará slovanská osada, která vznikla za husitských válek.Poprvé se s jejím názvem setkáváme v roce 1553, kdy se mluví o zpustlé osadě Skřípovsko. Původ názvu obce je dost nejasný. Wachtl – znamená v němčině křepelku. Pozemky Skřípova náležely premonstrátům kláštera v Malém Hradisku, kteří Skřípov obsadili s německými kolonisty, které přivedli i do okolních vesnic. Nově osídlená ves se pak stala součástí Konického panství a sdílela jeho osudy po zrušení kláštera v roce 1784. Od roku 1850 náležela soudnímu okresu Konickému a politickému okresu Litovelskému s výjimkou let 1855-68, kdy bylo sídlo příslušného politického úřadu v Konici. Od roku 1938 byl Skřípov součástí politického okresu v Moravské Třebové až do 9.5.1945, kdy byl osvobozen Sovětskou armádou. Po roce 1945 byla obec znovu začleněna do okresu Litovelského a od roku 1960 do okresu Prostějovského.
Od roku 1976 byla obec integrována pod obcí Brodek u Konice a od roku 1990 je v samostatné působnosti místní samosprávy.
Z historických zajímavostí je třeba uvést větrnou smršť v roce 1799, epidemii tyfu v květnu 1854 a požár v roce 1885. V roce 1847 zde nastal velký hlad a drahota a v roce 1848 byla zde vytvořena Národní garda. Obec byla elektrifikována v roce 1935.
Urbanistický charakter obce je naprosto odlišný od okolních obcí. Typ zástavby, zvláště franské dvorce, sem přinesli němečtí kolonisté z oblasti Franků , kteří zde přicházeli v několika vlnách již od poloviny 13. století. Část dvorců se zachovala dodnes.

Obec Skřípov – se nachází v severozápadním cípu Drahanské vrchoviny v Olomouckém kraji, v okresu Prostějov, v nadmořské výšce 586 m, na svazích hluboké prolákliny, kterou protéká pravostranný přítok Olše. Původně německá osada Wachtel měla na přelomu století přibližně 2000 obyvatel a byla největší na okrese. Vlivem vysídlování, ale zejména násilným odsunem Němců po roce 1945, došlo přímo k drastickému úbytku obyvatel až na nynějších 340 až 350 obyvatel. Výhled do budoucna také nehovoří příznivě, kdy odhad do roku 2010 je již jen 320 obyvatel.
Z uvedených údajů vyplývá i snaha obce zamezit migraci obyvatelstva a znovu obnovit prosperitu obce. Za tímto účelem se provedla změna územního plánu. Dále ve spolupráci s Pozemkovým úřadem v Prostějově byl zpracován projekt Komplexně pozemkových úprav extravilánu obce se zabudováním prvků ÚSES ( biocentra , biokoridory), které ještě zlepší životní prostředí v obci a jejím okolí.

Obec Skřípov ležela v posledních desetiletích na okraji zájmu státní správy a kromě vybudování veřejného vodovodu nedošlo k výraznějším investicím pro zlepšení stavu obce. Nyní je již v obci zaveden plyn a připravuje se výstavba kanalizace, která započne na jaře roku 2007. Po zpracování Komplexně pozemkových úprav v roce 2002 se započalo s jejich realizací, a to výstavbou zpevněných polních asfaltových cest, které budou napojeny na cyklotrasy v okolních obcích. V severozápadní části obce byla provedena výsadba krajinné zeleně. V současné době probíhá zaměření intravilánu obce, výstavba kaskády tří vodních nádrží v úseku Farský lesík - Mrtvá cesta, která bude dokončena v květnu 2007. Budova bývalé základní školy byla zčásti přestavěna na byt, knihovnu s internetem a víceúčelovou klubovnu pro mládež. V současné době se v tomto objektu připravuje výstavba dalších bytů. V půdních prostorách je navržena turistická ubytovna. Velmi cennou devizou Skřípova je čistota ovzduší, která patří na okrese Prostějov k nejčistším. Domky chalupářů pod starými lípami přímo vybízejí k rekreaci a malebnost obce tento pocit jen umocňuje.
Z tohoto důvodu zastupitelstvo obce Skřípov na svých jednáních preferuje zaměření rázu krajiny na turistické využití. Pro tento záměr má obec velké předpoklady, neboť se v katastru obce nachází chráněné krajinné území Skřípovský mokřad, Upolínové louky, chráněná lipová alej ( nejstarší na okrese) a jiné přírodní zajímavosti. Životní prostředí je také jeden z bodů, o které se opírá snaha vedení obce podpořit podnikání v obci a tím zamezit dalšímu vysídlování Skřípova.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Skřipov (obec) Opava
obec, osada Skřípov (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)