Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rokole (osada) [34661]


foto Rokole (osada)
    Rokole - restaurace (Pepa)

Rokole není typicky sídelní osadou, ale je to mariánské poutní místo, známé již v 19. století. K jeho vzniku se váže legenda o zbloudilém děvčátku, kterého vyvedla z lesa Panna Marie. Na tuto legendu navazují zvěsti o zázračné léčebné moci vody ze studánky. Jedním z uzdravených byl lesníkův syn. Jeho otec zde postavil dřevěnou kapličku s obrázkem Panny Marie. Kaplička byla později (v r. 1859) nahrazena kaplí zděnou. Toto místo se brzy stalo zastávkou poutníků na cestě do Vambeřic a z blízkého Mezilesí bylo poutníkům dováženo občerstvení. Kupecké stánky brzy nestačily a tak v r. 1895 zde byl postaven hostinec. Teprve mnohem později byl v těchto místech vybudován ještě kostel (asi r. 1930), zasvěcený stejně, jako kaple, Panně Marii Rokolské.

Dnes už sláva rokolských poutí pominula, ale i tak stojí za to Rokoli navštívit. Najdeme zde zázračnou studánku, kapli, kostel a Loretu, kde jsou umístěny obrazy znázorňující Sedm bolestí Panny Marie. V lese na opačné straně silnice je vidět křížová cesta, postavená již v r. 1874, která byla využívána při poutních bohoslužbách.

V r. 1997 byla ve stráni za kostelem postavena kaplička – kopie kaple v Schönstattě a v její blízkosti byl postaven dům pro ubytování řádových sester.

Rokole náleží místně pod obec Bohdašín – okr. Rychnov n. Kn. a farností je příslušná pod Slavoňov – okr. Náchod.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rokole (osada) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)