Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rokole (osada) [34661]



Rokole není typicky sídelní osadou, ale je to mariánské poutní místo, známé již v 19. století. K jeho vzniku se váže legenda o zbloudilém děvčátku, kterého vyvedla z lesa Panna Marie. Na tuto legendu navazují zvěsti o zázračné léčebné moci vody ze studánky. Jedním z uzdravených byl lesníkův syn. Jeho otec zde postavil dřevěnou kapličku s obrázkem Panny Marie. Kaplička byla později (v r. 1859) nahrazena kaplí zděnou. Toto místo se brzy stalo zastávkou poutníků na cestě do Vambeřic a z blízkého Mezilesí bylo poutníkům dováženo občerstvení. Kupecké stánky brzy nestačily a tak v r. 1895 zde byl postaven hostinec. Teprve mnohem později byl v těchto místech vybudován ještě kostel (asi r. 1930), zasvěcený stejně, jako kaple, Panně Marii Rokolské.

Dnes už sláva rokolských poutí pominula, ale i tak stojí za to Rokoli navštívit. Najdeme zde zázračnou studánku, kapli, kostel a Loretu, kde jsou umístěny obrazy znázorňující Sedm bolestí Panny Marie. V lese na opačné straně silnice je vidět křížová cesta, postavená již v r. 1874, která byla využívána při poutních bohoslužbách.

V r. 1997 byla ve stráni za kostelem postavena kaplička – kopie kaple v Schönstattě a v její blízkosti byl postaven dům pro ubytování řádových sester.

Rokole náleží místně pod obec Bohdašín – okr. Rychnov n. Kn. a farností je příslušná pod Slavoňov – okr. Náchod.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rokole (osada) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)