Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Boží Dar (město) [3199]


foto Boží Dar (město)
    Radnice v Božím Daru (xhlav)

Boží Dar je významným centrem zimních sportů. Na obec přímo navazují lyžařské areály NOVAKO a NEKLID s kompletní nabídkou služeb pro lyžaře a snowboardisty. Skibusem lze dosáhnout lyžování na nejvyšší hoře Krušných hor – Klínovci. Obec lemují desítky kilometrů značených upravovaných běžeckých tratí. V blízkosti obce se nachází 5 přeshraničních stezek s propojením do sousedního Německa s možností využití běžeckého areálu Oberwiesenthal – Fichtelberg. V posledních letech proslul hromadný veřejný závod v běhu na lyžích – Karlův běh, v květnu pak navazující závod horských kol po stopách Karlova běhu s názvem Karel bike. Oba jsou již celostátními závody s mezinárodní účastí.

V letním období nabízí Boží Dar stovky kilometrů cyklotras a značených turistických cest s propojením na německou stranu hranice. Jsou zde naučné stezky Božídarské rašeliniště a Blatenský příkop.

V provozu je vlastivědné muzeum, infocentrum, tenisový kurt a prodejní hala – tržnice. Obec nabízí 1200 lůžek v ubytovacích zařízeních všech typů.

Nejvýznamnějším německým rodákem Božího Daru je Anton Günther, lidový písničkář, žijící v letech 1876-1937. Skládal písně motivované láskou k domovu v Krušných horách. Tyto písničky doslova zlidověly a staly se duchovním majetkem několika generací německého obyvatelstva Krušných hor. Jeho hrob na místním hřbitově se stal poutním místem. Každoročně v červnu u příležitosti jeho narození se na božídarském náměstí pořádá vzpomínková akce „Zpívání písní A. Günthera“. Nejvýznamnější osobností světového věhlasu, jejíž život byl po několik let spjat s Božím Darem, je řecký spisovatel Nikos Kazantzakis. Žil zde v letech 1929- 30 a 1931-32. Pobýval na osadě Myslivny, v domě pana Filipa Krause. Boží Dar se pro něho stal ideálním místem pro ztišení mysli a k nalezení tvůrčí inspirace horskou přírodou.

Významnými osobnostmi současného Božího Daru jsou Lukáš Bauer - nejúspěšnější český běžec na lyžích si při XX. ZOH v Turíně doběhl pro stříbrnou medaili v běhu na 15. kilometru klasicky a jeho nynější osobní trenér Miroslav Petrásek.

Rozhodnutím č. 8, předsedy Poslanecké sněmovny ze dne 10. října 2006, podle § 3 odst. 3) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), vydaném v souladu s § 29 odst. 3) zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanovil předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček obec Boží Dar městem. Zastupitelstvo obce Boží Dar svým usnesením č. 79/1 ze dne 11. října 2006 schválilo užíání názvu Město Boží Dar svým usnesením 79/1 ze dne 11. října 2006 schválilo užívání názvu město Boží Dar od pátku 13. října 2006.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Boží Dar (město) Karlovy Vary



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)